Πρόεδρος Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών: “120 χιλιάδες πλειστηριασμοί μέσα στην επόμενη διετία και τουλάχιστον 700 χιλιάδες άνθρωποι θα οδηγηθούν στην εξαθλίωση μετά από αυτή την απόφαση”

Τα νέα προβλήματα που θα προκύψουν στην ελληνική κοινωνία μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να ανάψει το πράσινο φως στους πλειστηριασμούς  γνωστοποίησε στον “αέρα” του FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο Πρόεδρος Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών, Ευάγγελος Κρητικός.

Η αρχική ερώτηση του δημοσιογράφου αφορούσε κατά πόσο ήταν αναμενόμενη μια τέτοια ρύθμιση από πλευράς Αρείου Πάγο, με τον κ. Κρητικό να απαντάει:

« Ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Ήδη από τον Σεπτέμβριο, μια έκθεση, αλλά και ένα εσωτερικό σημείωμα της Κομισιόν προς την Ελληνική Κυβέρνηση μιλούσε για “παρεκκλίνουσα συμπεριφορά κύκλων της Ελληνικής Δικαιοσύνης”. Αυτό ήταν το πρώτο σημάδι. Το δεύτερο σημάδι ήταν η δήλωση του κεντρικού μας τραπεζίτη, κ. Στουρνάρα, ο οποίος προανήγγειλε την απόφαση του Αρείου Πάγου», ενώ σχολίασε την ρύθμιση αυτή λέγοντας:

«Αυτό το γεγονός δε τιμά την Ελληνική Δικαιοσύνη, διότι η λειτουργία της που αποδεικνύεται ότι μόνο τυφλή και ανεξάρτητη δεν είναι, νοθεύει τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος(…) Οι λειτουργοί της Ελληνικής Δικαιοσύνης, παχυλά αμειβόμενοι, τάχθηκαν, εξυπηρετώντας συμφέροντα, απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας(…) Συνήθως, μία τέτοιας βαρύτητας απόφαση εκδίδεται σε τρεις μήνες μέχρι και ένα χρόνο. Εδώ εκδόθηκε με διαδικασίες… express. Πιθανότατα διότι τα funds και τα services θέλουν να εισπράξουν άμεσα»

Στη συνέχεια, ο κ. Κρητικός έγινε πιο συγκεκριμένος, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία σχετικά με το πόσοι πολίτες θα επηρεαστούν άμεσα από την παραπάνω απόφαση:

«Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για χιλιάδες πλειστηριασμούς. Το νούμερο που έχει αναγγελθεί είναι 160.000 πλειστηριασμοί. Αν αφαιρέσουμε τους 38.000 πλειστηριασμούς που ολοκληρώθηκαν το 2022, για το 2023 και το 2024 μένουν 120 χιλιάδες πλειστηριασμοί(…) Πίσω από αυτούς τους πλειστηριασμούς, στο σύνολό τους, κρύβονται 720 χιλιάδες ακίνητα. Και αν υπολογίσετε πως πρόκειται για 250-300 χιλιάδες εμπλεκόμενες οικογένειες με 4 μ.ο μέλη η καθεμιά, μιλάμε για 700 χιλιάδες ανθρώπων που θα εξαθλιωθούν. Πρόκειται για πρωτοφανή αλλαγή της κοινωνικής δομής της χώρας μας»

«Έχουμε μια πρωτοφανή αύξηση επιτοκίων που ίσως συνεχιστεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, έχουμε ενεργειακή ακρίβεια, ακρίβεια τροφίμων και επισήμως οι τρεις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη (Αμερική, Κίνα, Ε.Ε) μπαίνουν σε οικονομική ύφεση, που σημαίνει πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση μείωση μισθών και ανεργία», πρόσθεσε ο προσκεκλημένος για την κρίση σε πολλά νοικοκυριά που πρόκειται να διογκωθεί μετά την ελευθερία που δόθηκε πλέον στους διαχειριστές των funds.

Τέλος, για μια υπόθεση έξωσης που επρόκειτο να γίνει σε μια οικογένεια στην Κω, ο κ. Κρητικός τόνισε πως:

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε την αιματοχυσία. Και δε λαϊκίζω καθόλου. Ο άνθρωπος αυτός είναι αποφασισμένος να προστατέψει το σπίτι του με τον τρόπο που αυτός θεωρεί σωστό(…) Λόγω κακοκαιρίας, το κλιμάκιο των… μπράβων μετέθεσε την εκτέλεση για την ερχόμενη Δευτέρα»

Προηγούμενο άρθροΝεκρό εντοπίστηκε το ζευγάρι των Ελλήνων ομογενών που αγνοούνταν στην Αντιόχεια
Επόμενο άρθροΓέρων Σάββας Λαυριώτης: «Θέλουν προσοχή και όχι υπερβολές οι προφητίες για μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ας διαβάζουμε καινή διαθήκη και ας μείνουμε εκεί»