Σάλος έχει ξεσπάσει λόγω της έρευνας για τα σοκoλατένια αυγά Kinder. Την έρευνα για δεκάδες ύποπτες περιπτώσεις σαλμονέλας που συνδέονται με την κατανάλωση σοκολάτας σε ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), την ίδια ώρα που και ο ΕΦΕΤ στην Ελλάδα προχώρησε σε ανακλήσεις προϊόντων Kinder.

Αρχικά, η εταιρεία Ferrero ανακάλεσε σοκολατένια αυγά «Kinder Surprise» σε Βρετανία και Ιρλανδία, αναφέροντας ότι γίνεται για προληπτικούς λόγους. Τα αυγά Kinder που ήταν ύποπτα ότι περιείχαν σαλμονέλα κατασκευάστηκαν όλα στο Βέλγιο και έχουν ημερομηνίες μεταξύ 11 Ιουλίου 2022 και 7 Οκτωβρίου 2022. Οι παρτίδες της Kinder Έκπληξη που εμπλέκονται, αφορούν συσκευασίες 20 γραμμαρίων και πακέτα των τριών αυγών x 20 γραμμάρια.

Το ECDC ανέφερε ότι το ξέσπασμα, που οφείλεται στη μονοφασική Salmonella Typhimurium και επιταχύνεται συνεχώς, αφορά σε επτά χώρες της ΕΕ και τη Βρετανία, τονίζοντας ότι η επιδημία έχει χαρακτηριστεί «από ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό παιδιών που νοσηλεύονται». Ορισμένα παρουσιάζουν σοβαρά κλινικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων αιματηρή διάρροια.

Μέχρι τις 5 Απριλίου είχαν εντοπιστεί 134 κρούσματα. Όλα τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως τώρα, είναι κάτω από 18 ετών, με το συντριπτικό 60% να αφορά σε παιδιά μικρότερα από 5 ετών και τα περισσότερα είναι κοριτσάκια. Τουλάχιστον εννέα ασθενείς που συνδέονται με την επιδημία νοσηλεύτηκαν, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βρετανία στις 7 Ιανουαρίου.

Εκτός από την Αγγλία κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε Γαλλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία και Νορβηγία, ενώ και η Ιταλία ελέγχει επίσης εάν ορισμένα από τα αναλυτικά αποτελέσματά της συνδέονται με τη μονοφασική επιδημία Salmonella Typhimurium. Τα προϊόντα της Ferrero ανακάλεσε και ο Καναδάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκλησης που δημοσιεύτηκε από την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων, η οποία αναφέρει ότι κανένας στην χώρα δεν έχει μολυνθεί σε σχέση με τα προϊόντα που ανακλήθηκαν.

Η ελβετική Nestle δήλωσε ότι δεν είχε ανακαλέσει κανένα προϊόν από την αγορά, ενώ και η Lindt & Sprunegli δήλωσε ότι δεν την αφορά η τρέχουσα υγειονομική κρίση.

Η Ferrero, η οποία παράγει σοκολάτες Kinder, δήλωσε ότι έλαβε την «προληπτική απόφαση» να παρατείνει οικειοθελώς την ανάκληση σε αυτά τα προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία με ημερομηνίες μεταξύ 20 Απριλίου 2022 και 21 Αυγούστου 2022 και σημείωσε ότι κανένα από τα προϊόντα της Kinder που κυκλοφόρησε προς πώληση δεν βρέθηκε θετικό σε σαλμονέλα, αλλά ότι αντιμετωπίζει το θέμα «εξαιρετικά σοβαρά».

Πρόσθεσαν ότι γνώριζαν ότι πλησιάζει το Πάσχα, το οποίο συνήθως βλέπει μια ώθηση στις πωλήσεις για τα αυγά Kinder Surprise.

Την Τετάρτη (6/4) και ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι ανακαλούνται από την αγορά προϊόντα της Kinder και κάλεσε τους πολίτες να μην καταναλώσουν εάν τα έχουν στην κατοχή τους.

Προηγούμενο άρθροΠριν από λίγο μπήκε στο γραφείο της ανακρίτριας ο Μάνος Δασκαλάκης
Επόμενο άρθροΤο Υπουργείο Υγείας μηνύει τη Ρούλα Πισπιρίγκου