Κλειστή παραμένει ολόκληρη η Πανεπιστημιούπολη του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο από την Τρίτη 21/2 κατόπιν πρωτοβουλίας των φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας να προχωρήσουν σε κατάληψη του ιδρύματος.

Ο λόγος; Η απουσία έως τώρα κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του τμήματος, γεγονός που οδηγεί σε αβεβαιότητα για το μέλλον τους.

Οι ενεργοί φοιτητές και οι απόφοιτοι του Τμήματος Γεωπονίας λοιπόν, έλαβαν αυτή την απόφαση για κατάληψη του ΔΙΠΑΕ ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην Πολιτεία, ζητώντας παράλληλα την πιστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.

Ο Χρήστος Θεοχαρόπουλος βρέθηκε για λογαριασμό του FOCUS FM 103.6 το πρωί της Τετάρτης στο κλειστό για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ΔΙΠΑΕ και μίλησε με έναν εκ των φοιτητών (3o ετής) του εν λόγω Τμήματος, Γιάννη Κ., ο οποίος περιέγραψε την όλη κατάσταση και κινητοποίηση των φοιτητών, “μακριά από οποιαδήποτε κομματική απόχρωση”.

Ο φοιτητής ερωτηθείς αρχικά για τα αίτια που τους ώθησαν στην κατάληψη ανέφερε:

«Ο λόγος είναι ένας και είναι η αναγνώριση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων ως απόφοιτοι Πανεπιστημίου Γεωπονίας. Να πω αρχικά ότι αναβλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας (σ.σ επρόκειτο να ψηφιστεί σήμερα Τετάρτη τροπολογία για τα νέα γεωπονικά τμήματα). Αυτό που περιμέναμε σήμερα ήταν να κατατεθεί η τροπολογία που περιλάμβανε εμάς (σ.σ Τμήμα Γεωπονίας ΔΙΠΑΕ) και κάποια άλλα τμήματα Γεωπονίας της Ελλάδος και στην οποία θα αναφερόταν ότι θα αποκτούσαμε τα επαγγελματικά δικαιώματα Γεωπόνου»

Κατόπιν πρόσθεσε:

«Μέχρι πρόσφατα δεν ήμασταν μέρος της τροπολογίας, δηλαδή δεν ήταν καν στο.. πρόγραμμα να συζητηθεί αν οι Γεωπόνοι του ΔΙΠΑΕ θα πάρουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, λόγω πίεσης που ασκήσαμε στον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη και στον Υπουργό Ανάπτυξης, καταφέραμε να συμπεριληφθούμε εμείς και άλλα Πανεπιστήμια στην Τροπολογία»

Αναφορικά με το… ξαφνικό της απόφασης για κατάληψη του ΔΙΠΑΕ, ο Γιάννης Κ. τόνισε:

«Εμείς μάθαμε για το περιεχόμενο της Τροπολογίας την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κάποιοι φοιτητές των αντίστοιχων τμημάτων σε Μεσολόγγι και Κρήτη μας ενημέρωσαν για τι επρόκειτο να ψηφιστεί(…) Αποφασίσαμε να μιλήσουμε στην Πρόεδρο του Τμήματος, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα. Μετά από Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε παρουσία 300 ατόμων, αποφασίστηκε τη Δευτέρα η κατάληψη του χώρου ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά και συμπαράστασης στα υπόλοιπα τμήματα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα»

Για τη στάση των καθηγητών απέναντι στην ενέργεια αυτή, ο συνεντευξιαζόμενος είπε:

«Οι καθηγητές μάς υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή. Η Πρόεδρος του Τμήματος έκανε τα αδύνατα… δυνατά για να ακουστούμε(…) Κανένας δεν εναντιώθηκε προς το παρόν. Αντίθετα, χθες, βρέθηκαν στην κατάληψη και οι καθηγητές που άκουσαν τα παράπονα και τα αιτήματά μας, στηρίζοντάς μας»

Τέλος, όσον αφορά τα επόμενα βήματα των φοιτητών στον… αγώνα που κάνουν , η απάντηση ήταν ξεκάθαρη:

«Θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα σήμερα (σ.σ Τετάρτη) νέα συνέλευση, όπου θα κριθούν τα επόμενά μας βήματα. Μπορούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά φοιτητές της Γεωπονίας και εφόσον γίνει, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Οι απόψεις διίστανται ως προς την κατάληψη, έχουμε… ακούσει πολλά, όμως η πλειοψηφία μας στηρίζει. Εμείς λειτουργούμε με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού από φοιτητές και καθηγητές. Οτιδήποτε προκύψει από τη σημερινή συνάντηση θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, σε σελίδες φοιτητικού περιεχομένου»

Προηγούμενο άρθροΌλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη ενόψει του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου
Επόμενο άρθρο23χρονος που εμπλέκεται στην υπόθεση της “Κιβωτού του Κόσμου” συνελήφθη για μαστροπεία σε βάρος της 14χρονης από τη Νέα Σμύρνη