Σημεία της Ομιλίας του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκου Βελόπουλου, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με θέμα: “Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: ‘Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου'”.

Ξεκινώντας να αναφερθώ σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για τον Μπάϊντεν. Ξέρετε τι είναι αυτό κ. πρωθυπουργέ; (δείχνει φωτο χάρτη – κατάθεση στα πρακτικά). Αυτός είναι ένας χάρτης που σχεδιάστηκε το 2015 στην Ουάσιγκτον από το Στέητ Ντηπάρτμεντ, υπό τις οδηγίες του κ. Μπάϊντεν, επί προεδρίας Ομπάμα και παρουσιάζει ποια είναι τα σχέδια του Μπάϊντεν για την επόμενη μέρα. Και βγάζει εκτός του 28ο μεσημβρινό. Όμως οι συμπτώσεις είναι πολλές και με προβληματίζουν, γιατί από τον 28ο μεσημβρινό και ανατολικά εσείς αφήσατε το πεδίο ελεύθερο για τις τουρκικές διεκδικήσεις. Και θα ήθελα να σας πω ότι καλό θα ήταν να μην επενδύουμε στον Μπάϊντεν σε όσα θα έρθουν. Έχετε στο νου σας τον Κάρτερ και όσα έγιναν με το κυπριακό. Άλλα περίμενε τότε η Ελλάδα και άλλα έγιναν.
Είπατε για τον Έβρο, ότι οι ελληνικές δυνάμεις αντιμετώπισαν την προσπάθεια εισβολής που έγινε τον περασμένο Μάρτιο. Μα αυτό δεν ήταν επιχείρηση στρατιωτικού τύπου. Άτακτοι ήταν εκείνοι που επιχείρησαν να μπουν στην χώρα μας. Τι κάναμε δηλαδή στον Έβρο; Μία χώρα που σέβεται τα σύνορά της έβαλε την αστυνομία και τον στρατό να απομακρύνει τους ατάκτους. Αν αρχίσουμε να φοβόμαστε και τους ατάκτους τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα.
Από το 2004 έχουν γίνει εγκλήματα στην εφαρμογή εξοπλιστικών προγραμμάτων και τώρα έχετε έρθει και τρέχετε να προλάβετε αυτά τα προβλήματα. Κάνετε όμως λάθη. Δεν έχετε πει τίποτα για την πολεμική μας βιομηχανία. Την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ. Η Τουρκία ξέρετε τι κάνει; Κάνει συμπαραγωγή στην κατασκευή όπλων. Κάνει εισαγωγές από Γερμανία, Ιταλία και άλλες χώρες αλλά έχει πολεμική βιομηχανία. Γι’ αυτό σας λέω ότι θα πρέπει να κάνετε κάτι με την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ. Ψάξτε λίγο το θέμα.

Βγήκε σήμερα ένα δημοσίευμα για τις φρεγάτες μας, το οποίο λέει ότι σήμερα στις 10 το πρωί το υπουργείο αμύνης των ΗΠΑ αρνήθηκε να παραλάβει τις φρεγάτες που εσείς έχετε κάνει σημαία. Μα δεν γίνεται μια ζωή να εξυπηρετούμε πάντα και πρώτα τα συμφέροντα των άλλων. Πρέπει να δούμε και το συμφέρον της χώρας μας.

Μιλήσατε απαξιωτικά για τον κ. Κοτζιά, ο οποίος στο παρά ένα έφερε κάτι που εσείς εφαρμόζετε. Και αναφέρομαι στα 12 ναυτικά μίλια. Έφερε και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και ο κόσμος σας πίστεψε. Οι Μακεδόνες σας πίστεψαν. Είχατε πει ότι θα αλλάζατε αυτή την επαίσχυντη συμφωνία. Και σήμερα υπεραμύνεστε της συμφωνίας αυτής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας, αλλά και η κ. Μπακογιάννη μέμφθηκαν του κ. ΧάΪκο Μάας και έκαναν λόγο για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων μας από την Τουρκία, παρουσία του κ. Μάας, ο οποίος «τα μάσησε». Δεν μίλησε καθόλου.
Και έρχεστε τώρα και μας μιλάτε για διάλογο με την Τουρκία και για καλή γειτονία. Μα όλοι θέλουμε να ευημερούν και οι Τούρκοι και οι Έλληνες. Όταν όμως κάνω διάλογο με την Τουρκία η οποία ανακοινώνει navtex στο Αιγαίο για όλο το 2021, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει διάθεση για διάλογο αλλά για επιβολή και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τι διάλογο θα κάνουμε με αυτούς; Τι διάλογο θα κάνουμε όταν στην Κάλυμνο οι ψαράδες μας πάμε να ψαρέψουν και τους παρενοχλούν οι Τούρκοι, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και το λιμενικό. Αυτές οι ενέργειες δεν δίνουν την εντύπωση της διάθεσης για διάλογο. Μάλλον το αντίθετο δείχνουν. Δεν έχει καμμία σημασία τι επιθυμούμε. Είναι άλλο αυτό που επιθυμούμε και άλλο το τι ισχύει στην πραγματικότητα. Αν δεν θέλει ο γείτονας καλή σχέση πώς μπορούμε να θέλουμε εμείς;

Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τα ΜΜΕ δεν πρέπει να είναι φερέφωνα των τουρκικών θέσεων. Κύριε Πρωθυπουργέ έχετε απόλυτο δίκαιο! Σας παρακαλώ κάντε ένα τηλέφωνο στον ΣΚΑΪ! Ένα τηλέφωνο χρειάζεται και να πουν στον κ. Κωστίδη να σταματήσει να αποκαλεί «φίλο» τον κ. Ερντογάν. Χρειάζεται να κατέβουν οι τόνοι, κ. πρωθυπουργέ, αλλά αυτό πρέπει να γίνει από όλους. Κυρίως όμως χρειάζεται να σταματήσει η προπαγάνδα υπέρ των Τούρκων.

Θα σας πω με λύπη μου κ. πρωθυπουργέ ότι δεν γίνεστε πειστικοί γιατί λέτε μισές αλήθειες. Και με τον τρόπο αυτό δεν μπορείτε να ασκήσετε πολιτική. Έχω εδώ μια επιστολή του πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Κομισιόν σε σχέση με τα εμβόλια, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «…αν και δεν θα καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο, όποιος εμβολιαστεί θα είναι ελεύθερος να ταξιδέψει αμέσως». Δηλαδή, κύριε πρωθυπουργέ τελικά καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός; Και αν κάποιος, ας πούμε, έχει ένα υποκείμενο νόσημα που του απαγορεύει να εμβολιαστεί θα τον κλείσουμε μέσα στο σπίτι του; Τι γίνεται με το εμβόλιο; Το κάνετε τελικώς υποχρεωτικό; Αν δεν το κάνω δεν θα μπορώ να ταξιδέψω;

Και για να επιστρέψω στο θέμα μας…. Βγαίνετε εσείς της ΝΔ και πανηγυρίζετε και λέτε ότι η Ελλάδα μεγαλώνει. Ωραία! Πείτε μας όμως σε ποια χώρα, παγκοσμίως, η οποία έχει μεγαλώσει, υπάρχει μειωμένη επήρεια; Αν μου πείτε μία χώρα εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Κάνατε την συμφωνία στο Ιόνιο για τα 12 ναυτικά μίλια και αφήσατε απ’ έξω τις Στροφάδες και τα Διαπόντια Νησιά. Άρα μεγαλώσαμε από τη μια την Ελλάδα, με βάση το διεθνές δίκαιο, και από την άλλη της κόψαμε τα πόδια. Γιατί στην συμφωνία για ΑΟΖ που υπογράψατε με την Αίγυπτο συμφωνήσατε σε μειωμένη επήρεια; Γιατί μέχρι το Ταίναρο; Παρακάτω έχει καρχαρίες η θάλασσα και δεν μπορούμε να πάμε; Μακάρι να την μεγαλώνατε την Ελλάδα και εμείς θα ψηφίζαμε την συμφωνία. Έστω και μεγαλώνατε τη χώρα κατά 1 εκατοστό. Και σας ξαναλέω να προσέξετε τον χάρτη Μπάϊντεν, γιατί ότι θα συμβεί το ετοιμάζουν οι Αμερικανοί από το 2015. Από τότε το οργανώνουν.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, θέλω να σας πω ότι για να αντιμετωπίσεις έναν φίλο ή έναν εχθρό πρέπει να τον γνωρίζεις. Και η Τουρκία έχει δόγματα. Έχει το σχέδιο «τουρκική ημισέληνος», το οποίο ξέρετε τι σημαίνει; Σημαίνει στρατηγικό έλεγχο των κρατών της περιοχής δια της επιρροής ή του στρατιωτικού καταναγκασμού. Το σχέδιο αυτό ξεκινά να εφαρμόζεται σε μια έκταση από την Βόρεια Συρία, περνά από την Βόρεια Κύπρο και φθάνει ως το Ισραήλ. Έχουν επιμερίσει δε αυτό το σχέδιο σε Νότια Ημισέληνο, που περνά από Κατάρ, Σομαλία, Λιβύη και Αλβανία, σε Βορειοδυτική Ημισέληνο, που περνά από τη Νότια Βουλγαρία, τα Σκόπια, το Κόσσοβο και καταλήγει στην Αλβανία και την Ανατολική Ημισέληνο, που περνά από το Κατάρ, το Κουρδικό Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Τουρκία, λοιπόν, είναι μια χώρα με στρατηγική. Όπου βλέπει ότι «δεν την παίρνει» αλλάζει στάση. Και δεν αλλάζει τη στρατηγική της όποιος κι αν κυβερνά. Σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Σήμερα συζητάμε ένα σημαντικό θέμα, για το οποίο δεν ενημερωθήκαμε ποτέ από τον πρωθυπουργό, για τις σκέψεις του επ’ αυτού, για το σκοπεύει να κάνει. αλλά πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα αυτή την τελευταία προσπάθεια που κάνει ο Ερντογάν για να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι όπου δεν περνά το «γάβγισμα» τότε επιχειρεί «γλείψιμο». Άρα δεν πρέπει να χάσουμε το Ισραήλ από στρατηγικό εταίρο!
Εμείς δεν λέμε όχι στον διάλογο, αλλά πρέπει να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα πράγματα. Όχι να υπάρχουν προαπαιτούμενα από τη μία πλευρά. Μην πάτε σε διάλογο και δώστε λευκή κόλλα, ενώ η Τουρκία έρχεται με 10 διεκδικήσεις. Θα φύγετε από εκεί και οι Γερμανοί θα σας πουν «γιατί φύγατε; γιατί δεν ζητήσατε και εσείς κάτι;». Εμείς στην Ελληνική Λύση έχουμε 17 προτάσεις να θέσουμε.

Χθες ο κ. Δένδιας έκανε μια σωστή δήλωση αλλά ήταν μισή. Η Ίμβρος και η Τένεδος κ. Δένδια με βάση της Συνθήκη της Λωζάνης (άρθρο 14) έχουν αυτοδιοίκητο. Μπορούμε να το απαιτήσουμε. Επίσης, προσέξτε αυτές τις δήθεν αποφάσεις του ΕυρωπαΪκού Δικαστηρίου για την Ελληνική Μουσουλμανική Μειονότητα. Αυτές αποδεικνύουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι η Θράκη. Πώς λοιπόν εμείς θα πάμε σε διερευνητικές επαφές με τους Τούρκους;
Ακόμα, δείτε ποιόν έχουμε βάλει εκπρόσωπο της χώρας στις διερευνητικές. Είναι ο κ. Αποστολίδης. Ο κ. Αποστολίδης είναι συνταξιούχος πρέσβης, στέλεχος του υπουργείου εξωτερικών επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου και Θ. Πάγκαλου, όταν γκριζάρισε τα Ίμια, είναι πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη, , είχε θέση στην ALPHA BANK με αρμοδιότητα τις επενδύσεις στην Τουρκία. Και αυτόν εσείς τον βάζετε διαμεσολαβητή! Ξέρετε τι είχε πει ο κ. Αποστολίδης; Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 4/1/2015: «Έχει κάποιο δίκιο ο Νταβούτογλου για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Ο Νταβούτογλου μας προειδοποίησε να μην οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο».

Ο κ. Αποστολίδης έχει αναφερθεί επίσης στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών και των χωρικών υδάτων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ακούστε τι είπε: «Οι διερευνητικές αφορούν προκαταρκτικά θέματα. Και το πρώτο προκαταρκτικό θέμα είναι αυτό του εύρους των χωρικών υδάτων». Δηλαδή χρησιμοποίησε τεχνηέντως τον όρο ‘θαλάσσιες ζώνες’, που εμπεριέχει τα ‘χωρικά ύδατα’. Οι θαλάσσιες ζώνες είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και αρκετά χρόνια και αφορούν: αιγιαλίτιδα ζώνη (δηλ. τα χωρικά ύδατα), συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). Δεν μπορείτε έτσι, λοιπόν, να πάτε σε διάλογο με την Τουρκία. Πρέπει να κρατήσετε απ’ έξω τον κ. Αποστολίδη.
Θέλω να ρωτήσω κάτι, το οποίο ίσως αρμόδιος να απαντήσει είναι ο Υπουργός Αμύνης. Ζητούν οι Αμερικανοί να κάνουν άλλες 20 στρατιωτικές βάσεις στην χώρα μας; Ναι ή όχι; Και εμείς δεν θα πούμε όχι. Ναι. Να τις δώσουμε. Αλλά αν τις δώσουμε τι θα πάρουμε; Οι Αμερικανοί έχουν έως σήμερα 5 – 6 βάσεις στην Ελλάδα και εμείς δεν έχουμε πάρει τίποτα από αυτό. Αν δώσουμε άλλες 20 τι θα πάρουμε;
Επίσης, γιατί αδειάζετε την Γαλλία; Θα μπορούσε να μας βοηθήσει. Δεν μας αγάπησαν ξαφνικά οι Γάλλοι, αλλά έχουν τα συμφέροντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο και την Βόρεια Αφρική και θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν. Εσείς αφήσατε τα Belharra για να πάρετε τα σκουπίδια των Αμερικανών και όχι μόνον αυτό, αλλά δεν υπογράψατε ούτε την αμυντική συμφωνία με τους Γάλλους. Γιατί; Η Γαλλία έχει κοινά συμφέροντα με εμάς.
Ακόμα έχουμε την δήλωση του Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν, του κ. Ενβέρ Χαν. Ξέρετε τι είπε; Είπε λοιπόν: «Στην πραγματικότητα εμείς είμαστε 2 χώρες και ένα έθνος με την Τουρκία». Το Πακιστάν είναι στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας. Τι θα έκανα εγώ; Όποιος Πακιστανός έμπαινε στη χώρα χωρίς χαρτιά, χωρίς διαβατήριο και θα μπορούσε να αποτελέσει εν δυνάμει μοχλό του Ερντογάν, θα τον έστελνα πίσω στη χώρα του.

Πρέπει να προσέξουμε το θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος τελεί υπό περίεργο καθεστώς. Έχει μπει στο μάτι της Ρωσίας χωρίς λόγο, τα γνωρίζουμε όλοι εδώ όσα έχουν γίνει με τον Πατριάρχη της Ουκρανίας, με το εμπάργκο που έχουμε επιβάλει στην Ρωσία, όλα όσα μας έχουν κάνει εχθρό της Ρωσίας.

Και στο σημείο αυτό θα σας καταθέσω τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης που θεωρούμε ότι θα πρέπει να πέσουν στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Και αυτές είναι οι εξής: Επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, αναγνώριση της Ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στην Μεσόγειο, αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης για την Ίμβρο και την Τένεδο, επιστροφή των περιουσιών των Ελλήνων αυτών των δύο νησιών, αποζημιώσεις και επιστροφή περιουσιών για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, επιστροφή του καθεστώτος της Εκκλησίας για όλες τις ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες που έχουν γίνει τζαμιά, η Αγ. Σοφία να γίνει η Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Πατριάρχης να μην είναι αποκλειστικά Τούρκος υπήκοος, διάλυση της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου που απειλεί τα νησιά μας, διάλυση του τουρκικού στόλου που στόχο έχει την απόβαση στα νησιά μας, αναγνώριση της γενοκτονίας, των Ποντίων, αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και επιστροφή των περιουσιών, αναγνώριση της γενοκτονίας των Ασσυρίων, των Αλεβιτών, των Κούρδων. Με αυτές τις προτάσεις θα πηγαίναμε εμείς σε διάλογο και ας τις κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος.

Πριν κλείσω να σας πω κ. πρωθυπουργέ ότι μας άρεσε που ανακοινώσατε ότι θα εφαρμόσετε το σχέδιο των 240 δόσεων από τον Μάρτιο. Αυτό θα δώσει μια ανάσα στην οικονομία σε όλες τις επιχειρήσεις και θα μπορέσει το κράτος να πάρει χρήματα. Αν δεν έχει ο φορολογούμενος χρήματα δεν πρόκειται να πάρει και το κράτος. Θα σας πω ότι ηγέτες δεν είναι εκείνοι που πληρώνουν για να ακουστούν, αλλά εκείνοι που ακούγονται με τις πράξεις τους. Τα αποτελέσματα και τα προβλήματα στην οικονομία θα τα βρούμε μπροστά μας.
Θέλω επίσης να κάνω μια καταγγελία. Έχετε πολλά φίλα προσκείμενα σε εσάς ΜΜΕ. Καλό θα ήταν να μην λένε ψέμματα. Έχω εδώ ένα δημοσίευμα του side “iefimerida.gr”. Κοιτάξτε τον τίτλο: «Απίστευτες ιστορίες συνωμοσίας – ο Βελόπουλος είπε στην βουλή ότι το εμβόλιο γεννά παιδιά χωρίς άκρα». Αυτό είναι ψέμα. Δεν το είπα ποτέ εγώ. Ο συντάκτης του άρθρου μπορεί να κόβει και να ράβει, αλλά αυτό δεν είναι δημοσιογραφία. Αυτό είναι ντροπή. Τα ΜΜΕ αντί να ελέγχουν την κυβέρνηση για λογαριασμό των πολιτών, ελέγχουν τους ανθρώπους, τους πολίτες για λογαριασμό της κυβέρνησης. Δεν μας πειράζει αν δεν μας παίζουν τα ΜΜΕ αλλά τουλάχιστον να μην λένε ψέμματα.

Εμείς σε ό,τι καλό κάνετε για την πατρίδα, όχι μόνο εσείς αλλά οποιαδήποτε κυβέρνηση, θα είμαστε στο πλευρό σας. Αλλά τα κακά θα τα λέμε για να τα αλλάξετε. Μέχρι οι Έλληνες να μας δώσουν μία τετραετία για να κυβερνήσουμε και να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΣυντάξεις Φεβρουαρίου: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των πληρωμών.
Επόμενο άρθροΚαιρός: Παραμένει το πολικό ψύχος // Πού άγγιξε τους … -28 βαθμούς ο υδράργυρος.