Βατικανό: Σε εξέλιξη η κηδεία του πάπα Βενέδικτου -Λαοθάλασσα στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου

Δεκάδες χιλιάδες πιστών συρρέουν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί, η τελετή ενταφιασμού του πάπα Βενέδικτου.
Στην τελετή της κηδείας του επίτιμου πάπα Βενέδικτου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Πέτρου, συμμετέχουν συνολικά 3.700 καθολικοί κληρικοί, ενώ από την Γερμανία, από την οποία καταγόταν ο εκλιπών ποντίφικας, έφτασαν στην Ρώμη δέκα επίσκοποι.

Την τελετή παρακολουθούν πάνω από χίλιοι δημοσιογράφοι, από τριάντα πέντε χώρες του κόσμου. Παρόντες είναι και εκπρόσωποι των ιταλικών εβραϊκών αλλά και μουσουλμανικών κοινοτήτων.
Στην τελετή θα χοροστατήσει ο αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος. Η σορός του πάπα Βενέδικτου είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα τις προηγούμενες ημέρες στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανού.
Η κηδεία του θα ακολουθήσει όλο το εθιμοτυπικό ενός εν ενεργεία πάπα. Υπενθυμίζεται ότι, ο ποντίφικας πέθανε σε ηλικία 95 ετών στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ τη Δευτέρα ξεκίνησε η τριήμερη αγρυπνία του. Σήμερα, για λόγους ασφαλείας, ο εναέριος χώρος πάνω από την Αγία Έδρα θα παραμείνει αδιαπέραστος, ενώ έχει απαγορευθεί η πώληση ποτών, νερού και αναψυκτικών σε γυάλινα μπουκάλια.
Ο Βενέδικτος, Γερμανός με καταγωγή από ένα μικρό χωριό της Βαυαρίας, ήταν ο πρώτος πάπας σε διάστημα έξι αιώνων, που παραιτήθηκε αντί να υπηρετήσει ως επικεφαλής της Καθολικής εκκλησίας για ολόκληρη τη ζωή του. Αυτή η άνευ προηγουμένου απόφαση είχε προκαλέσει ερωτηματικά για το πώς θα γινόταν η κηδεία καθώς όπως συνηθίζεται για τους ποντίφικες, η σορός του «επίτιμου Πάπα» τοποθετείται σε τρία ξεχωριστά φέρετρα. Το πρώτο είναι κατασκευασμένο από ξύλο κυπαρισσιού και θα μπει μέσα σε ένα φέρετρο από ψευδάργυρο. Στη συνέχεια τα δύο φέρετρα θα τοποθετηθούν ξανά σε ένα ξύλινο φέρετρο.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Βild» επικαλούμενη τη δήλωση του Βατικανού, μέσα σε μεταλλικό κύλινδρο στο φέρετρό του, θα τοποθετηθεί μία γραπτή αφήγηση του παπισμού, από τον πάπα Βενέδικτο. Στο φέρετρο θα υπάρχουν και άλλα αντικείμενά του, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων του Βατικανού που κόπηκαν κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι.
Αν και το Βατικανό έχει τονίσει ότι ο Βενέδικτος ήθελε «απλότητα» για την κηδεία του, ο Ματέο Μπρούνι είπε ότι θα του αποδοθούν «τελετές ποντίφικα με κάποια πρωτότυπα στοιχεία» που έχουν σχεδιαστεί με μεγάλη λεπτομέρεια.
Η απόφαση παραίτησης του πάπα Βενέδικτου, το 2013 και η διαδοχή του από τον πάπα Φραγκίσκο δημιούργησαν μια σπάνια κατάσταση όπου στην πραγματικότητα υπήρχαν δύο πάπες. Όμως, δεδομένου ότι ο Βενέδικτος δεν ήταν πλέον ενεργός ως Ποντίφικας όταν απεβίωσε, οι επίσημες αντιπροσωπείες έχουν περιοριστεί σε εκείνες από την Ιταλία και την πατρίδα του τη Γερμανία.

Προηγούμενο άρθροΈκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την νέα έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα
Επόμενο άρθροΟι 14 υποψήφιοι για το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας