Βασίλης Λύκος: «Είναι δυνατόν να μη μας ενδιαφέρει ο δευτερογενής τομέας; Πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα έτσι;»

Για τις νέες ανατιμήσεις που αναμένονται το προσεχές διάστημα στην ενέργεια μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο κ. Βασίλης Λύκος Βιολόγος, Μ.Sc. περιβαλλοντολόγος και υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

«Μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Βλέπουμε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ με εντολή της ΡΑΕ αλλάζει από τέλος Μαΐου τα τιμολόγια(…)Θα δούμε εκτίναξη της βενζίνης, των τιμών του ρεύματος και κάποιοι “σωτήρες” μετά θα μας πουν ότι έχουμε παντού αυξήσεις και είναι φυσιολογικές»

«Δεν έχω ακούσει πολλά κόμματα να μιλάνε για τη διευθέτηση του χρέους, με το χαρηματιστήριο ενέργειας, με τον ΟΣΕ, με τον πρωτογενή τομέα, με τη βιομηχανική παραγωγή. Είναι δυνατόν να μη μας ενδιαφέρει ο δευτερογενής τομέας; Πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα έτσι;», πρόσθεσε για την μικρή βαρύτητα που αποδίδουν τα κόμματα στο ζήτημα.

«Αντί να βάλουμε μια οροφή, ένα πλαφόν στα κέρδη κάποιων (σ.σ των ενεργειακών παρόχων) εμείς τι κάνουμε; Δίνουμε στους μικροκαταναλωτές επιδόματα για να επιστρέψουν στους “λίγους”, επεκτείνοντας τον πληθωρισμό. Ήδη δώσανε 10δις. Επιδότηση», ανέφερε όσον αφορά τη Πολιτική της Κυβέρνησης για το πρόβλημα της αισχροκέρδειας και του μονοπωλίου ορισμένων.

«Αρχικώς θα δούμε ένα 7,5% αύξηση, αλλά κυρίως όλο το… μεγαλείο των αυξήσεων θα το δούμε μετά τις εκλογές. Προχώρησε σε αναπροσαρμογή των αυξήσεων η ΡΑΕ. Σε ένα χρηματιστήριο με πέντε εταιρείες. Γίνεται λόγος για μονοπώλιο. Και μας μιλάνε για καπιταλισμό…», συμπλήρωσε.

Για το αν θα μπορούσε να αποτρέψει τέτοιας τάξεος αυξήσεις στην ενέργεια η αποφυγή της απολιγνητοποίησης, ο κ. Λύκος είπε:

«30% κάτω θα ήταν οι τωρινές, ακόμα και με χρεώσεις όσον αφορά τον άνθρακα. Όλη η Ευρώπη έχει αυξήσει την κατανάλωση στις καύσεις άνθρακα, γαιάνθρακα, λιγνίτη, οτιδήποτε. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία με τη Μελόνι. Η Βουλγαρία. Όλοι αυτοί είναι ηλίθιοι; Και εμείς μιλάμε για καλωδιώσεις, αποστάσεις και “πράσινες” ψυφιακές μεταβάσεις»

Τέλος, στην ερώτηση αν “τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει κάποιος ασχοληθεί σοβαρά με την ενέργεια” ο προσκεκλημένος ήταν κατηγορηματικός:

«Όχι. Ήταν λίγες οι κυβενρήσεις που ήταν τελείως αυτόνομες και κυρίως δεν είχαμε εθνικό στόχο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Και υπό το βάρος της Ε.Ε ακολουθούσαμε πολιτικές που δεν στόχευαν στο καλό της Ελλάδας, απεναντίας την καθιστούσαν μια καταχρεωμένη χώρα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

 

Προηγούμενο άρθροΧρήστος Κωνσταντινίδης: «Δεν υπάρχει ανθρωπιά στους πολιτικούς! Δεν έχουν αίμα, δεν έχουν ντροπή»
Επόμενο άρθροΠως νοθεύεται το εκλογικό αποτέλεσμα; – Σερέτης Γρηγόρης, Τραπεζικός