Βασίλης Λύκος: Δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία χωρίς ενεργειακή επάρκεια

“Το πρόβλημα με το Χρηματιστήριο της ενέργειας ξεκινάει πολύ πιο πριν από την 1η Νοεμβρίου του 2020, που μπαίνει το target model. Ενω η Ελλάδα είχε τη δεκαετία του 50 και του 60 ενεργειακή επάρκεια (μάλιστα τότε εξάγαμε και ρεύμα), μετά την απουσία του λιγνίτη, φτάσαμε να είμαστε εισαγωγείς στα πάντα” τόνισε μιλώντας στον Focus FM 103,6 και στο δημοσιογράφο Στέφανο Δαμιανίδη ο κος Βασίλης Λύκος, βιολόγος και Διδάκτωρ περιβαλλοντολογικής διαχείρισης του Πανεπιστημίου Κρήτης.


“Τη δεκαετία του 2000 μπαίνει το χρηματιστήριο ενέργειας, όπου από μία τιμή που είχαν οι ΑΠΕ γύρω στα 90 – 100 ευρώ η μεγαβατώρα, τους υπογράφουμε εγγυημένη τιμή, που ισχύει μέχρι σήμερα, μόνο και μόνο για να διεισδύσουν οι ΑΠΕ στο σύστημα. Και φτάνουμε στην 1η Νοεμβρίου του 2020 και στο χρηματιστηριο της ενέργειας, όπου τις ΑΠΕ, φτάνουμε να πληρώνουμε 300, 400 και 500 ευρώ τη μεγαβατώρα. Παράλληλα μπαίνουμε στην απολιγνιτοποίηση και στη διαδικασία του φτηνού φυσικού αερίου από τη Ρωσία. γιατί πολύ απλά, αυτό βόλευε τη Γερμανία”, ανέφερε.

“Ενώ οι άλλες χώρες σε ό,τι αφορά την προθεσμιακή αγορά με ρήτρες, ουσιαστικά καλύπτουν το 80% των αναγκών τους και το υπόλοιπο 20% είναι στο χρηματιστήριο ενέργειας, εδώ εξαρτόμαστε από το χρηματιστήριο ενέργειας στο 85%. Οπότε τι γίνεται η κάθε τιμή της μεγαβατώρας των ΑΠΕ, που μπαίνουν πρώτες στο σύστημα, παίρνει τιμή της τελικής τιμής του φυσικού αερίου”, σημείωσε ο κος Λύκος.

“Εμείς απολύσαμε εργαζόμενους, κλείσαμε και θάψαμε ακόμα πιο βαθιά αποθέματα λιγνίτη, οπότε αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αποθέματα. Πρέπει πρώτα να τα ξεθάψουμε, να επαναλειτουργησουμε τα λιγνιτωρυχεία μας, για να έχουμε παραγωγή. Εάν δε γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, δε νομίζω να έχουμε αποθέματα για περισσότερο από 2-3 μήνες”, πρόσθεσε.

Ο κος Λύκος μίλησε και για τα άγνωστα στους περισσότερους μέταλλα, τα οποία είναι απαραίτητα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου.

“Πρόκειται για τις στρατηγικές πρώτες ύλες (κοβάλτιο, νικέλιο κλπ) αλλά έχουμε και τις σπάνιες γαίες (νεοδύμιο και δυσπρόσιο).Συνολικά είναι 17 αυτά τα στοιχεία στα οποία βασίζεται όλος ο σύγχρονος πολιτισμός αλλά και η προσπάθεια να περάσουμε σε πράσινες τεχνολογίες. Και είναι πολύ σπάνια γιατι ενώνονται με άλλα χημικά στοιχεία, ώστε να έχουμε θεαματική απόδοση. Είναι πολύ σπάνια γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολη η εξορυξη τους, που γίνεται με υδρογονάνθρακες. Το 90% αυτών στοιχείων βρίσκεται στην Κινα, ενώ από το 1957 μέχρι σήμερα, έχει εξορυχθεί μόνο το 35% . Η Κίνα καλύπτει το 40% των αποθεμάτων παγκοσμίως και εξορυγνύει τα σπάνια αυτά μεταλλα χωρις κανενα περιβαλλοντικό κοστος. Ποιος μιλαει για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα; Εάν η Κίνα εκοβε αυτές τις σπάνιες γαίες, θα πηγαίναμε από το Iphone στο Blackberry”, υπογράμμισε.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Κατέληξε 76χρονη που παρασύρθηκε από ΙΧ στον Λαγκαδά
Επόμενο άρθροΘοδωρής Αθερίδης σε διασώστη σε αναστολή: “Είμαι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Καλά σας κάνουν. Δεν θέλω να μπω στο νοσοκομείο και να με κολλήσει κάποιος ανεμβολίαστος και να πεθάνω”