Βαγγέλης Κρητικός. “Σε απόγνωση οι δανειολήπτες – Στην Κω οικογενειάρχης απειλεί να αυτοκτονήσει”

Για τα νέα, όλο και αυξανόμενα περιστατικά προγραμματισμένων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τη Δέσποινα Μποτίτση, ο οικονομολόγος και πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Δανειοληπτών Ευάγγελος Κρητικός.

«Την Πέμπτη επίκειται στην Κω και ελπίζω να το αποτρέψουμε μια οικογενειακή τραγωδία. Αφορά έναν οικογενειάρχη, ο οποίος πληρώνει, εξαπατήθηκε από τα funds(…) Έκανε συμφωνία, όμως άφησαν το σπίτι έξω από τη συμφωνία, για να του το “αρπάξουν”. Γιατί είναι ασύδοτοι. Κανείς δε τους ελέγχει. Λειτουργούν εκτός νομικού πλαισίου(…)Έχουν υποβληθεί και μηνυτήριες αναφορές και αγωγές.

«Ο ίδιος δυστυχώς έχει ταμπουρωθεί και έχει πάρει όπλα. Απειλεί ότι θα σκοτώσει ή θα αυτοκτονήσει. Για αυτό το λόγο βρίσκομαι εδώ (σ.σ. η σύνδεση έγινε με Κάλυμνο). Μαζί με κλιμάκιο και νομικούς συμβούλους θα πάμε εκεί για να αποτρέψουμε για να χυθεί αίμα. Γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει “παλέψει”(…) Είναι 60 χρονών και αυτή τη στιγμή τον “πετάνε” στο δρόμο»

«Είναι ανένδοτοι. Ενώ πληρώνει κιόλας. Δίνει 800 ευρώ το μήνα(…) Είχε καταστεί ληξιπρόθεσμος, του κάνανε μια πρόταση, του αρνήθηκαν να συνομιλήσει με δικηγόρους ή οικονομολόγους, μια πάγια τακτική τους, και με μια ρύθμιση, τεχνηέντως, άφησαν το σπίτι του έξω από τη συμφωνία που υπέγραψε προ διετίας. Και η μόνη… χάρη που του κάνουνε τώρα είναι το περιθώριο που του δίνουν να αδειάσει το σπίτι», πρόσθεσε.

«Εκφράζω τη λύπη μου για την αδράνεια της Ελληνικής Δικαιοσύνης», πρόσθεσε ενώ αναφερόμενος στα ολοένα και αυξανόμενα –παρόμοια περιστατικά εξώσεων, τόνισε.
«Είναι χιλιάδες. Εάν συνυπολογίσετε ότι θα γίνουν 160.000 πλειστηριασμοί προγραμματισμένοι μέχρι και το 2024.

Πάρα πολλά σπίτια θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία(…) και εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Θα σας δώσω δύο παραδείγματα:

Πρώτο παράδειγμα: Δάνειο βάσης των 45.000 ευρώ. Πλήρωνε δόση 200 ευρώ και με τις αυξήσεις η δόση πήγε στα 270 ευρώ. Δηλαδή, ετήσια αύξηση των 840 ευρώ.

Δεύτερο παράδειγμα. Στεγαστικό δάνειο των 100 χιλιάδων. Θεωρητικά με μικρό επιτόκιο. Δόση 560 ευρώ και με τις αυξήσεις 720 ευρώ!

«Όλα αυτά τα γεγονότα σημειώνονται σε μια πρωτοφανή ιστορική συγκυρία, όπου ταυτόχρονα με την αύξηση των επιτοκίων έχουμε ενεργειακή ακρίβεια, ακρίβεια στα τρόφιμα, από 15-30%. Οδηγούμαστε σε οξύ κοινωνικό πρόβλημα…»

Ακούστε εδώ:

Προηγούμενο άρθροΠΟΥ: 23 εκατ. άνθρωποι επηρεάζονται από το φονικό σεισμό σε Τουρκία – Συρία
Επόμενο άρθροΧωρίς ρεύμα χωριά στο νότιο Πήλιο – Ξεπέρασε τα 70 εκατοστά το χιόνι