Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το εργασιακό, την διαχείριση της πανδημίας αλλά και για την εξωτερική πολιτική εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Star Channel.

«Αυτό που με φοβίζει είναι ότι η κυβέρνηση θεσμοθετεί κατάργηση του οκτάωρου, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν δυνατότητα να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους, ότι οι έμποροι με το νέο πτωχευτικό την πιθανότητα να χάσουν τα σπίτια τους. Η Ελλάδα πέρασε οκτώ δύσκολα μνημονιακά χρόνια και ήλθε και μία πανδημία όταν ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός. Από αυτή έχουν υποστεί ζημία ασύμμετρη κάποιοι κλάδοι, πολύ μεγαλύτερη από κάποιους άλλους. Η Ελλάδα έχει 17% ανεργία…».

Για τα μέτρα στήριξης είπε ότι « ήταν γύρω στα 14 δισ. ευρώ. Δεν είναι αμελητέο ποσό, αλλά το 8,5 % ύφεσης είναι μεγάλο…Το πακέτο ανάκαμψης είναι μία ελπίδα. Το κρίσιμο είναι αν τα χρήματα θα δοθούν σε εκείνους που έχουν πληγεί και έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη ή θα δοθούν σε μερικούς μόνο μεγάλους ομίλους. Είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας, αν η ανάπτυξη θα είναι συμπεριληπτική και θα αφορά τον εργαζόμενο και την μικρομεσαία επιχείρηση».

Για το εργασιακό είπε: «Φέρνει ο κ . Μητσοτάκης μέσω του κ. Χατζηδάκη που είναι πρόθυμος να κάνει τις βρώμικες δουλειές από την εποχή της Ολυμπιακής μέχρι σήμερα, την βαθιά επιθυμία του ΣΕΒ και των εργοδοτικών οργανώσεων όπως και του ΔΝΤ». Υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης εξοφλεί ένα γραμμάτιο έναντι εκείνων που τον στήριξαν προεκλογικά». Πρόσθεσε ότι διακαής πόθος όλων αυτών και στα προηγούμενα χρόνια ήταν η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ωστόσο πρόσθεσε δεν είναι ένα θέμα απλής πολιτικής αντιπαράθεσης, «αλλά αφορά ποιο είναι το όραμα και ποια η αντίληψή σου για το μέλλον της χώρας». Υπογράμμισε ότι «όλοι οι μεγάλοι εργατικοί αγώνες έχουν στηθεί επάνω στο οκτάωρο. Και έρχεται σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και δηλώνει ότι είναι παρωχημένο. Και κάνει το οκτάωρο δεκάωρο με ίση αμοιβή και αυξάνει και τον αριθμό των νόμιμων υπερωριών και βάζει και τις Κυριακές ώστε να γίνει λάστιχο ο εργαζόμενος». Το συνέδεσε με την συζήτηση των ημερών για το συνέδριο γονιμότητας το οποίο όπως ανέφερε «από μία πολύ αντιδραστική και οπισθοδρομική πρακτική ήλθε να απαντήσει σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, το δημογραφικό. Πώς θα το λύσουμε; Όταν θα βάζουμε τα νέα ζευγάρια γυναίκες και άνδρες να δουλεύουν δεκάωρα και Κυριακές; Πώς θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι οικογένεια, πώς θα στηριχθούνε, με τι μισθούς, μας ενδιαφέρει το μέλλον αυτής της χώρας ή μόνο τα κέρδη κάποιων επιχειρηματιών».

Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ για να πιέσει την Τουρκία στην κατεύθυνση της παραπομπής της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας στην Χάγη», κάτι που όπως είπε θα στήριζε με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η χώρα μας.

Για την πανδημία ο κ. Τσίπρας είπε: «Η χώρα έκλεισε με 300 κρούσματα και 30 νεκρούς και άνοιξε με 3000 κρούσματα και 100 νεκρούς… Αυτό που δεν αποτιμάται είναι το γεγονός ότι είχαμε στην πρώτη φάση 400 απώλειες και στην δεύτερη 12.000, άρα κάτι δεν πήγε καλά. Επίσης στις ΜΕΘ των ελληνικών νοσοκομείων είχαμε ποσοστό θνητότητας γύρω στο 60% ενώ ο ευρωπαϊκός όρος ήταν 30 με 35%. Σε έξι μεγάλες πόλεις της χώρας είχαμε 100% θνητότητα και δεν είδα κανέναν να παραιτείται. Κάτι δεν κάναμε καλά…Αυτά για όσους νομίζουν ότι τα κάναμε όλα καλά».

Για την συζήτηση που έχει ανοίξει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είπε: « Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 28% του πληθυσμού. Πάνω από το 70% είναι μη εμβολιασμένο. Είναι άστοχο να ανοίγουμε τώρα αυτή την συζήτηση…Δεν είναι η ώρα για να ανοίξουμε την συζήτηση για τα προνόμια και τις διευκολύνσεις του 30%. Πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια για να πείσουμε εκείνους που αρνούνται ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από το να μπει σε ένα μπαράκι. Θα μπορούσε να ανοίξει μία συζήτηση για να υπάγονται σε αυστηρότερους ελέγχους όπως το να μπούνε σε ένα δημόσιο μέρος αφού έχουν κάνει κάποιο rapid test». Δήλωσε ότι τον ανησυχεί για το μεγάλο ποσοστό που αρνείται να εμβολιαστεί γιατί αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για ένα τέταρτο κίνδυνο.

 

Προηγούμενο άρθροΟι αγρότες αλλά και το σωματείο Σερβιτόρων και μαγείρων στον δρόμο σήμερα
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗ – ΡΑΜΑ