Οι φοιτητικοί σύλλογοι αποφάσισαν καταλήψεις σε πλήθος τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του συνόλου του ΠΑΜΑΚ αλλά και του ΔΙΠΑΕ με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όπου φοιτητές σχολών των δύο πανεπιστημίων (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ) και συνολικά 57 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Στο ΑΠΘ υπό κατάληψη είναι τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Πληροφορικής, Χημικού, Φαρμακευτικής, Πολιτικών Επιστημών, Γεωλογίας, Γεωπονικού, Νομικής, Πολιτικών Μηχανικών, Πληροφορικής, Φιλολογικού, Ιστορικού Αρχαιολογικού, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικού, Χημικού, Εικαστικών Τεχνών, Μαθηματικού, Δασολογίας, Θεάτρου, Χημικών Μηχανικών.
Επίσης οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Χωροταξίας, ΜΜΕ, Φιλολογικού Παιδαγωγικού, Βιολογικού και ΣΟΦΕΘ έχουν αποφασίσει συμμετοχεί στις κινητοποιήσεις (12:00 και 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου) μέσω Διοικητικών Συμβουλίων αλλά δεν τελούν υπό κατάληψη.

Ακόμη, το Πρυτανικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε την αναβολή όλων των μαθημάτων σήμερα λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Αυτό το αίτημα για λουκέτο στο ΑΠΘ είχαν καταθέσει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, όπως και ο Σύλλογος των Διοικητικών Εργαζομένων του Πανεπιστημίου σε παρέμβασή τους στον Πρύτανη και το Πρυτανικό Συμβούλιο, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού απέναντι στους νεκρούς φοιτητές, όπως αναφέρουν, αλλά για να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.
Στο ΠΑΜΑΚ, έπειτα από πολλά έτη, πάρθηκε απόφαση για τριήμερη κατάληψη από τους φοιτητές. «Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί. Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό. Θα γίνουμε η φωνή των νεκρών», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών ΠΑΜΑΚ.

Κατάληψη αποφάσισαν και οι φοιτητές των Σχολών Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ) και Σχολή Μηχανικών (ΣΜΥ) του ΔΙΠΑΕ. Σήμερα, όμως, όλο το Πανεπιστήμιο θα μείνει κλειστό καθώς το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ του ΔΙΠΑΕ στη χθεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα την αποχή από τα εκπαιδευτικά καθήκοντα και τη συμμετοχή στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις με αίτημα «να αποκαλυφθούν οι αιτίες και οι πραγματικοί ένοχοι του πολύνεκρου δυστυχήματος-εγκλήματος των Τεμπών, που προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το ανθρώπινο λάθος».
Το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων καλούν τον κόσμο στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, αλλά και στις απογευματινές πορείες, ανάλογα με τις σχετικές τους αποφάσεις. Πάραλληλα, διοργανώνονται διάφορες κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη.

Σε ανακοίνωσή τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Χωροταξίας, ΜΜΕ, Φιλολογικού Παιδαγωγικού, Βιολογικού, Μαθηματικού, Χημικού, Φαρμακευτικής, Γεωπονίας, Δασολογίας, Παιδαγωγικού, Εικαστικού, Χημικών Μηχανικών, ΣΜΥ, ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ και ΣΟΦΕΘ υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία βροντοφώναξαν αυτές τις μέρες χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα! Όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, προώθησαν βήμα-βήμα τη στρατηγική της απελευθέρωσης των μεταφορών, της ιδιωτικοποίησης, το κομμάτιασμα το σιδηρόδρομου για να πουληθεί σε εταιρίες, την τραγική υποχρηματοδότηση στις υποδομές, χωρίς καν σε λειτουργία ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, που διαμόρφωσε τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς χωρίς σταθερή εργασία, με ελαστικές σχέσεις, με εντατικοποίηση, με τεράστια υποστελέχωση».

Προηγούμενο άρθροTέμπη – Βίντεο που συγκλονίζει: Ρίγη συγκίνησης από το αντίο ανδρών των ΛΟΚ στον Κυπριανό Παπαϊωάννου
Επόμενο άρθροΤΩΡΑ: Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτογραφίες – video)