Ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνησε τη νότια Τουρκία τη Δευτέρα (6/2) αυξάνει την πίεση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Η καταστροφή έγινε σε χρονική στιγμή αποφασιστικής σημασίας για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, που λογαριάζει πως θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις φετινές εκλογές.
Πρωθυπουργός από το 2003 ως το 2014, πρόεδρος έκτοτε, ο αμετακίνητος κ. Ερντογάν επιβεβαίωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία τη 14η Μαΐου.
Το μικρό χρονικό περιθώριο που μεσολαβεί ελαχιστοποιεί τα περιθώρια της τουρκικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσει σε κοινό υποψήφιο.

Αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εκλογές να αναβληθούν εξαιτίας της καταστροφής.
Στις δέκα σεισμόπληκτες επαρχίες κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. Οι αρχές υπολογίζουν πως 13,5 εκατομμύρια Τούρκοι επλήγησαν άμεσα από τον σεισμό της Δευτέρας, ισχύος 7,8 βαθμών.
Η απουσία αποτελεσματικής διαχείρισης της καταστροφής τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό από την κυβέρνησή του δεν αποκλείεται να σημάνει το πολιτικό τέλος του Ερντογάν. Εξοργισμένοι οι πολίτες διαμαρτύρονται με κάθε τρόπο.
«Δεν είδα κανέναν πριν από τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», με άλλα λόγια 34 ώρες μετά την κύρια σεισμική δόνηση, φωνάζει εξοργισμένος ο Μεμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε κράτος, ούτε αστυνομία, ούτε στρατό. Ντροπή σας! Μας παρατήσατε στην τύχη μας».

Προηγούμενο άρθροΣεισμός στην Τουρκία: Στις 20.000 έφτασε ο αριθμός των νεκρών-Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών συνεχίζονται
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Νεκρός 55χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο