Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο ήταν μόνο κατά 16% αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου ήπιας ή μέτριας λοίμωξης από ιούς της γρίπης, σύμφωνα με τα Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ. Ένα ικανοποιητικό ποσοστό προστασίας θα ήταν τουλάχιστον 50% σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στο φετινό αντιγριπικό εμβόλιο έγινε αναπροσαρμογή για να μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι τεσσάρων ιών της γρίπης, μεταξύ των οποίων του Η3Ν2, που αποδείχτηκε το κυρίαρχο στέλεχος φέτος, σύμφωνα με το CDC (το ίδιο στέλεχος είχε επικρατήσει και κατά την περίοδο 2017-18). Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εμφανίζεισυνήθως μεγάλες διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο και, σύμφωνα με το CDC, κυμαινόταν από 60% το 2010-11 έως μόνο 10% το 2004.

Παρόλα αυτά, το CDC συμβουλεύει τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με το σκεπτικό ότι μπορεί “να αποτρέψει σοβαρές νοσήσεις “. Επίσης αναφέρει  ότι κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο τα περιστατικά γρίπης μειώθηκαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, στη διάρκεια του νέου κύματος της παραλλαγής Όμικρον της πανδημίας, αλλά εμφάνισαν αύξηση στις αρχές Φεβρουαρίου.

 

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Συνελήφθη 67χρονος για διακίνηση κοκαΐνης
Επόμενο άρθροΚλείνει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού – Πότε η πρώτη πληρωμή