Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός κόφτης στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Φωτογραφία Αρχείου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να καθορίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να μειωθεί η ζήτηση φυσικού αερίου, αλλά και να προειδοποιήσει τις χώρες-μέλη ότι χωρίς ουσιαστικές περικοπές σήμερα, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα εφοδιασμού σε καύσιμα το χειμώνα, εάν η Ρωσία κόψει την παροχή φυσικού αερίου.

Το νέο ενεργειακό πακέτο που θα παρουσιάσει σήμερα η Επιτροπή περιλαμβάνει υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση αερίου κατά 15%. Η πρόταση –στην οποία επέμεινε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρά τη διαφωνία αρκετών επιτρόπων– δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να κηρύξει πανευρωπαϊκό συναγερμό και να επιβάλει τις περικοπές στην κατανάλωση σε όλα τα κράτη-μέλη.

Η πρόταση που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (26/7) από τους υπουργούς Ενέργειας, αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρές αντιστάσεις ως προς το συγκεκριμένο σημείο, ειδικά από τις χώρες του Νότου, που έχουν αυξήσει τις εισαγωγές τους σε υγροποιημένο αέριο (LNG) και δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο ανάγκης περιορισμού της κατανάλωσης (rationing).

Θετικά διακείμενο στην πρόταση Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να είναι το Βερολίνο, όπου η ανησυχία για την επάρκεια εφοδιασμού της βιομηχανίας έχει κορυφωθεί. Ορισμένοι αναλυτές βλέπουν στη σημερινή συγκυρία την αντιστροφή των συσχετισμών της κρίσης χρέους, με τη Γερμανία να είναι πλέον ο αδύναμος κρίκος και να ζητεί αλληλεγγύη από την υπόλοιπη Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της υπερβολικής της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Είναι αξιοσημείωτη η απολογητική στάση της Γερμανίας, που μεταφέρουν συμμετέχοντες στα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, καθώς η πλέον ευνοημένη από τις διμερείς ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία οικονομία της Ευρώπης την προ της ενεργειακής κρίσης δεκαετία δέχεται σήμερα τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που προβάλλουν σοβαρές αντιδράσεις στο προωθούμενο σχέδιο υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου με απόφαση της Επιτροπής και αναμένεται να δώσει μάχη και στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της 26ης Ιουλίου. Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turkish Stream δεν έχουν διαταραχθεί, διαθέτει σημαντικές ποσότητες αερίου μέσω του Tap και έχει προβλέψει για την έλευση αυξημένων φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα, παράγοντες που δεν δημιουργούν άμεσο πρόβλημα εφοδιασμού.

Εάν ωστόσο η πρόταση της Επιτροπής υιοθετηθεί από το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να συμπεριλάβει στο προληπτικό σχέδιο δράσης –που έχει καταρτίσει η ΡΑΕ και αναμένεται να θέσει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση– και το συγκεκριμένο μέτρο. Ηδη το αρχικό σχέδιο της ΡΑΕ, με βασικό κορμό τον διπλασιασμό της παραγωγής του λιγνίτη, τη λειτουργία πέντε μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνική δυνατότητα με ντίζελ, την ενίσχυση της Ρεβυθούσας με μια ακόμη πλωτή αποθήκη (FSU) και την αποθήκευση 1,75 τεραβατωρών φυσικού αερίου σε αποθήκες τις Ιταλίας, έχει συμπεριλάβει και μέτρα περικοπής της ζήτησης φυσικού αερίου σε βιομηχανίες έναντι αποζημίωσης, ενσωματώνοντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. που υποκίνησε επίσης η Γερμανία προκειμένου να στηρίξει μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας σε περίπτωση διακοπής της παραγωγής τους.

Το πρόσθετο αυτό μέτρο προβλέπει περικοπή κατανάλωσης φυσικού αερίου σε περίπτωση που το σύστημα κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού κατά προτεραιότητα σε μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές που δεν πληρώνουν τέλος ασφάλειας εφοδιασμού φυσικού αερίου και στη συνέχεια σε μικρές βιομηχανίες και εμπορικούς καταναλωτές. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ουσιαστικά η βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων (ELFE) και η τσιμεντοβιομηχανία Tιτάν. Η λίστα περιλαμβάνει και τη Motor Oil, η οποία όμως λόγω υψηλών τιμών έχει σταματήσει να καταναλώνει φυσικό αέριο καλύπτοντας τις ανάγκες της με εναλλακτικά καύσιμα. Ως έσχατη λύση προβλέπεται και η περικοπή φορτίων σε προστατευόμενους καταναλωτές, δηλαδή νοικοκυριά.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Φωτιά σε ξερά χόρτα κοντά στα Μάλγαρα
Επόμενο άρθροΦωτιά Πεντέλης: Στο νοσοκομείο προσκομίστηκαν 34 άτομα