Στο τελευταίο μέρος της σημερινής εκπομπής 8-11 ο Στέφανος Δαμιανίδης άνοιξε τις τηλεφωνικές γραμμές και ζήτησε από τους φίλους ακροατές του Focus FM που ζουν στο εξωτερικό να καλέσουν και να ενημερώσουν για το ποια μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας ισχύουν στη χώρα και την πόλη που ζουν.

Στο Βέλγιο η φίλη ακροάτρια ανέφερε ότι “δεν υπάρχουν απαγορευτικά μέτρα. Οι πολίτες δε φορούν μάσκες, τα παιδιά πηγαίνουν χωρίς κανένα είδους τεστ στα σχολεία, οι ανεμβολίαστοι εργάζονται κανονικά”.

Στην Ελβετία “οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο μέσα στα ΜΜΜ και τα νοσοκομεία. Δε χρειάζεται να επιδικνύει κανείς, κανενός είδος πιστοποιητικού ή τεστ για να μπει σε εσωτερικούς χώρους, τα PCR που ενδεχομένως είναι απαραίτητα για τα αεροπορικά ταξίδια, κλείνονται μέσω internet και δωρεάν”. “Όταν τους ρώτησα αν πρέπει να πληρώσω, γέλασα” ανέφερε στο γραπτό του μήνυμα ο ακροατής από την Ελβετία.

“Δε με ρώτησε κανείς, πουθενά αν είμαι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος. Ένιωσα άνθρωπος, ήπια ένα ποτό, έφαγα σε ένα εστιατόριο. Μέσα σε μία μέρα, τα κατήργησαν όλα” συνέχισε.

Πριν από 2 χρόνια, όταν ξέσπασε η πανδημία, στη Ζάμπια είχαν κλείσει τα πάντα. Η κυρία Πετρούλα αναφέρει ότι τη στιγμή είναι τα πάντα ελεύθερα, ο κόσμος πηγαίνει όπου θέλει.

“Δεν ζητάει κανείς πιστοποιητικό, δεν είναι υποχρεωτικό να κάνεις κανενός είδους τεστ, παρά μόνο για να ταξιδέψεις”. Το rapid τεστ στοιχίζει στα νοσοκομεία 120,130 ευρώ. “Οι μάσκες στα σχολεία είναι θεωρητικά υποχρεωτικές”, καθώς όπως είπε η κα Πετρούλα “αυτό ισχύει στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά η αντιμετώπιση είναι πολύ ελαστική. Στα δημόσια σχολεία, τα παιδιά δεν έχουν ούτε παπούτσια να φορέσουν”.

Στην Στοκχόλμη δεν υπάρχει ούτε υποχρεωτικότητα της μάσκας και των τεστ. “Χωρίς επίδειξη πιστοποιητικού πουθενά, αισθανόμαστε άνθρωποι με ελευθερίες” έγραψε η κα Νίκη, φίλη της εκπομπής.

Ακροατής από την Φρανκφούρτη της Γερμανίας, ανέφερε ότι τα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία χωρίς να είναι υποχρεωμένα να φορούν μάσκες μέσα ή έξω από τις τάξεις; “Μάσκα πρέπει να φοράμε στο τρένο ή το λεωφορείο, ή όταν πάμε να ψωνίσουμε. Σε εξωτερικούς χώρους, δεν υπάρχουν μάσκες. Από Δευτέρα μάλιστα ανοίγουν τα εστιατόρια και για τους ανεμβολιαστους. Όσο για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αυτοί εργάζονται κανονικά. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν άλλα.”

Στο Μανχάιμ στη Γερμανία, ανεμβολίαστος οδηγός λεωφορείου, αναγκάζεται να κάνει καθημερινά τεστ, τα οποία είναι δωρεάν. “Στα εμπορικά πηγαίνεις χωρίς τεστ, ενώ στα εστιατόρια με τεστ μπαίνεις και στον εσωτερικό χώρο. Μέσα στα λεωφορεία οι επιβάτες φορούν μάσκες και πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν κάνει rapid τεστ”. Στην περίπτωση που κάποιος μπεί στο λεωφορείο χωρίς μάσκα, ακολουθεί η εξής διαδικασία: O οδηγός με το πάτημα ενός κουμπιού, ενημερώνει με ηχογραφημένο μήνυμα τον “παραβάτη -επιβάτη” 2 φορές. Εάν εκείνος δε συμμορφωθεί, με το πάτημα ενός άλλου κουμπιού αναλαμβάνει η εταιρία να ενημερώσει τον επιβάτη οτι παρανομεί. Αν εκείνος συνεχίσει να βρίσκεται στο λεωφορείο χωρίς μάσκα, στην επόμενη στάση τον περιμένει η αστυνομία για να του επιβάλλει το πρόστιμο που είναι της τάξης των 200 ευρώ. “Όσο για τους ανεμβολιαστους υγειονομικούς, πηγαίνουν κανονικά στην εργασια τους με 2 δωρεάν rapid τεστ την εβδομάδα”. Το pcr στοιχίζει 70 ευρώ, εάν όμως πας με θετικό rapid και αυτό είναι δωρεάν. Μάσκες σε εξωτερικούς χώρους φορέσαμε μόνο στην αρχή της πανδημίας”.

Ακροατής από το Μόναχο, επιβεβαίωσε ότι τα ίδια μέτρα ισχύουν σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, όπως και στη δική του.

Με μήνυμα που έστειλε από την Αγία Πετρούπολη η κα Όλγα, ανέφερε ότι τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο όπως και πριν, χωρίς μάσκα και τεστ.

“Στην Αλβανία η λέξη κορονοϊός ακούγεται μόνο σε 5λεπτες δηλώσεις υπουργών στις ειδήσεις . Από κει και πέρα, ούτε μάσκα, ούτε υποχρεωτικότητα. Ακόμα και στο νοσοκομειο πήγα και όταν πήγα να φορέσω τη μάσκα μου είπαν “τι την θέλεις τη μάσκα; Δε χρειάζεται. “Δεν ακούς τίποτα, δεν υπάρχει η λέξη κορονοϊός” ανέφερε ακροατής, που είχε προσφατα ταξιδέψει στη γειτονική χώρα.

“Στο Ντουμπάι είναι όλα ελεύθερα και δεν υπάρχει κανένα πρόστιμο”, έγραφε στο μήνυμα που έστειλε στην εκπομπή ο κος Κωνσταντίνος.

“Γενικά, σα να μην υπάρχει πανδημία” έγραψε ο κύριος Δημήτρης Γιαννόπουλος από το Νεπάλ αναφέρονται και ότι η μάσκα είναι προαιρετική, όπως και ο εμβολιασμός, ενώ τα τεστ είναι υποχρεωτικά μόνος σε πτήσεις του εξωτερικού.

Στο Άαχεν της Γερμανίας και στην εταιρία που εργάζεται η φίλη ακροάτρια, οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, κάνουν καθημερινά τεστ, τα οποία τα παρέχει δωρεάν η εταιρία. “Κανείς δεν ξέρει για τον άλλον αν είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος. Για να μπω στο λεωφορείο σαν ανεμβολιαστη πρέπει να κάνω rapid τεστ που και αυτό είναι δωρεάν. Παιδιά και καθηγητές κάνουν όλοι τεστ, μάσκες φορούν μόνο μέσα στις τάξεις, πρόστιμο δεν υπάρχει για τους άνω των 60, οι γιατροί δουλεύουν κανονικά. Τώρα συζητάνε για την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς, αλλά δεν έχουν σκοπό να τους βάλουν σε αναστολή , για να μην υπάρξει πρόβλημα στα νοσοκομεία. Από τις 4 Μαρτίου ανακοίνωσαν ότι όλοι θα μπορούμε να πάμε και στο λιανεμπόριο και στην εστίαση, απλά οι ανεμβολίαστοι με rapid το οποίο είναι δωρεάν “.

“Στην Αυστραλία έχουν καταργηθεί τα πάντα. Έρχονται εκλογές και τα στατιστικά δείχνουν πλήρη κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος. Στην Καμπέρα 1.5000.000 κόσμος παραμένει συγκεντρωμένος και δεν αφήνει να περάσει τίποτα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει κανένα νομοσχέδιο, έχει το απόλυτο φρένο από την αντιπολίτευση η οποία προβάλλει βέτο. Στη Βικτώρια που ήταν η χειρότερη πολιτεία, ο κυβερνήτης της έχει παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο για απάτες και για διαφθορά.”

Ο ακροατής που τηλεφώνησε από το Σίδνεϊ ανέφερε ότι δεν υπάρχει πια η υποχρεωτικότητα της μάσκας. ενώ ισχύει και εκει το καθεστώς του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς, με κάποιες μικρές (!) διαφορές σε σχέση με τη χώρα μας.

“Όσοι δεν εμβολιάστηκαν υπάρχουν στις λίστες, πληρώνονται κανονικά, αλλά είναι σπίτι τους, δεν έχουν απολυθεί, απαγορεύεται. Υπήρξαν διατάγματα για καθολικό εμβολιασμό. Κάποιοι υπάκουσαν, κάποιοι όχι. Αυτό έφερε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά της χώρας, επιχειρήσεις δεν είχαν προσωπικό, ή είχαν προσωπικό που είχε ασθενήσει με τον ιό και δεν μπορούσε να εργαστεί. Αυτές οι ανωμαλίες δημιούργησαν πρόβλημα στις μεταφορές στην εστίασ , παντού”.

Ακούστε από το 2:08:58

Προηγούμενο άρθροΤο πρωί της Πέμπτης ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας
Επόμενο άρθροΠυροβόλησε γυναίκα και αυτοκτόνησε σε καφενείο στη Θεσσαλονίκη