Τι αλλάζει από σήμερα σε εστίαση και διασκέδαση

Ελεύθερο από σήμερα το ωράριο στην εστίαση και τη διασκέδαση ενώ επανέρχεται η μουσική. Ωστόσο, παραμένει ο περιορισμός απαγόρευσης των ορθίων και επιτρέπονται μόνο καθήμενοι. Παράλληλα, μένουν ως έχουν και τα υπόλοιπα μέτρα, όπως οι περιορισμοί στις αθλητικές δραστηριότητες και η χρήση μασκών αυξημένης προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και από το προσωπικό της εστίασης.

Η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες θα επανεξεταστεί μέσα στην εβδομάδα.

Τι ισχύει από Δευτέρα σε δημόσιες υπηρεσίες και δραστηριότητες

Το ΦΕΚ για τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού που μπαίνουν σε ισχύ από σήμερα το πρωί, δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα. Τα νέα, έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού θα ισχύσουν, σε πρώτη φάση, για μια εβδομάδα – από τις 31 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, έως και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00.

Σε δημόσιες υπηρεσίες το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.
Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Για όλες τις δραστηριότητες

Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη εδώ):
σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,
σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.
Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.
Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.
Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, εδώ και εδώ.

Προηγούμενο άρθροΓ. Βαρουφάκης: Ξεπουλήθηκαν τα πάντα σε κρατικοδίαιτους ολιγάρχες
Επόμενο άρθροΕπίθεση με γκαζάκια σε πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης