Σε ένα «θρίλερ» εξελίχθηκε μία πτήση αεροπλάνου από την Αθήνα με προορισμό την Ρόδο, σήμερα το πρωί.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα. Το ταξίδι πήγαινε ομαλά, αλλά κατά τη διάρκεια της προσγείωσης οι πιλότοι είδαν τον έναν κινητήρα να βγαίνει εκτός λειτουργίας. Όπως διαπιστώθηκε λίγο αργότερα, αυτό προκλήθηκε από ένα πτηνό που μπήκε στην τουρμπίνα. Χωρίς προβλήματα το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού και οι επιβάτες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια. Το πρόβλημα που είχε προκληθεί όμως ήταν τέτοιο, που δεν επέτρεπε την εκ νέου απογείωση του αεροσκάφους, μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης.

Όλα έγιναν στις 08:25 το πρωί, όταν αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση από Αθήνα προς Ρόδο παρουσίασε  σύμφωνα με πληροφορίες κατά την προσγείωσή του πρόβλημα στον έναν εκ των δυο κινητήρων από πτηνό που μπήκε στην τουρμπίνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατική, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθηλωθεί στο έδαφος και να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση της επόμενης πτήσης. Οι 138 επιβάτες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στον αερολιμένα Ρόδου και αναχώρησαν με καθυστέρηση δύο ωρών.

Η σύγκρουση που ονομάζεται Bird Strike δεν είναι τόσο αθώα… Μπορεί να ακινητοποιήσει τον κινητήρα του αεροσκάφους στον οποίο κατέληξε το πουλί, παρόλο που οι κινητήρες έχουν ειδικά σχεδιαστεί για να αντέχουν χτύπημα τουλάχιστον από ένα πτηνό ζώο. Άλλωστε, έστω και αν ακινητοποιηθεί ένας κινητήρας, το αεροπλάνο δύναται να πετά κανονικά, ακόμα και αν λειτουργεί μία μόνο μηχανή.

Από το 1990 έως το 2015 καταγράφηκαν 160.894 συγκρούσεις πτηνών με αμερικανικά αεροσκάφη. Μόνο στις 40 από τις 160.894 περιπτώσεις η σύγκρουση αποτέλεσε αιτία σοβαρού ατυχήματος. Μάλιστα, οι περισσότερες περιπτώσεις Bird Strike λαμβάνουν χώρα από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο κυρίως τις πρωινές ώρες, είτε κατά τη διάρκεια της απογείωσης είτε της προσγείωσης, τότε δηλαδή που τα αεροπλάνα βρίσκονται ακόμα σε χαμηλό ύψος.

Προηγούμενο άρθροFinancial Times: Η UBS προσφέρει $1 δισ. για την εξαγορά της Credit Suisse
Επόμενο άρθροΑίθριος καιρός σήμερα – Έως 20 βαθμοί η θερμοκρασία