ΒΙΝΤΕΟ//Θρίλερ με τη διαρροή των αγωγών Nord Stream – Φόβοι για επιθέσεις στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο

Φόβοι για σαμποτάζ στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας εκφράζονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά με τη μεγάλη διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

Οι σεισμολόγοι στη Σουηδία ανέφεραν υποβρύχιες εκρήξεις προτού εμφανιστούν οι διαρροές με τις τεράστιες φυσαλίδες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν εκρήξεις, δήλωσε ο Μπγιορν Λουντ του Εθνικού Κέντρου Σεισμολογίας της Σουηδίας. Για σαμποτάζ κάνουν λόγο και στις ΗΠΑ (μέσω της CIA) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν) αλλά για σαμποτάζ κάνει λόγο και η Ρωσία που επισήμανε, μάλιστα, πως οι διαρροές υπονόμευαν την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) είχε προειδοποιήσει πριν από εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, αφού αναφέρθηκαν διαρροές σε ρωσικούς αγωγούς προς τη Γερμανία.

Την ίδια ώρα οι τιμές του φυσικού αερίου μέσα σε λίγες ώρες αυξήθηκαν κατά 20% εντείνοντας το κλίμα φόβου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές είναι κατά 200% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια ακριβώς περίοδο πέρυσι.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Έκλεψαν 20 τόνους καυσόξυλα – Θα μοιράζονταν σε οικογένειες ορεινών περιοχών
Επόμενο άρθροΠλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ζητούν η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες της ΕΕ