Θεσσαλονίκη: Επιδρομή ιερόσυλων στο Νεκροταφείο των Πεύκων-Έκλεψαν δεκάδες καντήλια και προκάλεσαν φθορές σε μνήματα (ΦΩΤΟ)

Σαράντα-πέντε (45) μεταλλικά καντήλια και θυμιατά από ισάριθμα μνήματα αφαίρεσαν άγνωστοι δράστες που βεβήλωσαν τα Κοιμητήρια των Πεύκων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, προκαλώντας, μάλιστα, στην προσπάθειά τους αυτή, έντονες και εκτεταμένες φθορές στα μάρμαρα αρκετών εξ αυτών, πυροδοτώντας, για την ασέβειά, την οργή συγγενών, φίλων, κατοίκων και της διοίκησης του δήμου.

Οι κλοπές και οι καταστροφές στα μνήματα διαπιστώθηκαν το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, ενώ τη Μεγάλη Τρίτη η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και κατά τόπον αρμόδια για τη Δ.Ε. Πεύκων Παρή Γενίτσαρη κατέθεσε μήνυση του δήμου κατά αγνώστων στο αστυνομικό τμήμα Νεάπολης-Συκεών και χθες το πρωί η Σήμανση επισκέφθηκε το χώρο των Κοιμητηρίων για συλλογή στοιχείων και λεπτομερή καταγραφή κλοπών και καταστροφών.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης «οι ιερόσυλοι δεν σεβάστηκαν ούτε τη μνήμη των νεκρών, ούτε τον πόνο των συγγενών και πριν ξημερώσει η Μεγάλη Εβδομάδα βεβήλωσαν 45 μνήματα προκαλώντας μεγάλες ζημιές στα μάρμαρα, αποσπώντας μεταλλικά καντήλια και θυμιατά ευτελούς, μάλιστα, οικονομικής αξίας».

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επαναφέρει τις «δεκάδες γραπτές και προφορικές καταγγελίες για ομάδες και συμμορίες που παραμονεύουν γύρω από τα Κοιμητήρια και επιτίθενται είτε σε ανύποπτους ηλικιωμένους, αρπάζοντας τσάντες και πορτοφόλια, είτε σπάνε αυτοκίνητα και αφαιρούν τσάντες, πολύτιμα υλικά και εξοπλισμό μέσα από αυτά». «Παρά τις δεκάδες των αναφορών, δεν υπήρξε ποτέ εδώ και τόσα χρόνια κανένα αποτέλεσμα από την Αστυνομία. Έτσι, τα κακοποιά στοιχεία συνεχίζουν απτόητα από τη μια να προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών και να βανδαλίζουν τους τάφους, και από την άλλη να επιτίθενται είτε σε συγγενείς των νεκρών είτε στα αυτοκίνητά τους», δηλώνει ο Σίμος Δανιηλίδης.

Προηγούμενο άρθροΔήμος Παύλου Μελά: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τις δομές «Κοινωνικό Παντοπωλείο-Συσσίτιο» και «Κοινωνικό Φαρμακείο»
Επόμενο άρθροΞεκινούν εργασίες στις παράπλευρες οδούς της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανίων