Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις εμπόρων για το αιφνιδιαστικό άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή

Την αντίδραση των εμπόρων προκάλεσε η απόφαση, μέσω τροπολογίας, του υπουργείου Ανάπτυξης για προαιρετικό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου. Η τροπολογία κατατέθηκε μόλις τέσσερις ημέρες πριν αιφνιδιάζοντας την αγορά.

Στην ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρει τα εξής:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έγκαιρα είχε επισημάνει την πολυγλωσσία γύρω από ένα ζήτημα το οποίο μέχρι σήμερα είχε καταστεί σαφές με σχετική νομοθεσία.

Με έκτακτη τροπολογία η Κυβέρνηση αποφασίζει ημέρα Τρίτη 2/11/2022, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, ήτοι στις 6/11/2022, εκθέτοντας στο πανελλήνιο τους Εμπορικούς Συλλόγους, υποσκάπτοντας την δυναμική τους και υποχωρώντας στα «θέλω» των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Ο χρόνος ο οποίος μεσολαβεί από την εφαρμογή της έκτακτης τροπολογίας μέχρι την πρώτη Κυριακή που τελικά θα ανοίξουν τα καταστήματα με παρέμβαση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ανεπαρκής και οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν τόσο υλικά όσο και λογιστικά.

Αυτοί που σίγουρα προλαβαίνουν και σίγουρα θα καταφέρουν να είναι ανοιχτοί αυτή την Κυριακή είναι όσοι γνώριζαν «κάτ’ιδίαν» τις προθέσεις της κυβερνήσεως και διέδωσαν το άνοιγμα της Κυριακής, προ της τροπολογίας!

Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;

Σε μία ευνομούμενη δημοκρατία ωστόσο απαιτείται διαφάνεια και φερεγγυότητα.

Σε μια περίοδο στην οποία όλη η Ευρώπη και η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά από τον τελευταίο πολίτη της, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας τη σχετική οδηγία, πρότεινε την μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κατά 6 ώρες την εβδομάδα, εξυπηρετώντας τα μέλη του (για να μην χρειαστεί να χάσουν την επιδότησή τους και να μειώσουν τα έξοδα ενέργειας). Η Κυβέρνηση, αντιθέτως, δια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προσθέτει 9 ώρες ενεργειακής κατανάλωσης!! Ποιον εξυπηρετεί;

Τέλος, καλό θα ήταν να ανακοίνωνε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ποιος ζητά το άνοιγμα της Κυριακής, μιας και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) καθώς και όλα τα Σωματεία του εμπορίου, ΔΕΝ το θέλουν.

Οι φορείς παραμένουν στο «ποτέ, χωρίς λόγο, την Κυριακή».

Προηγούμενο άρθροΛιακάδα και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες την Πέμπτη
Επόμενο άρθροΕλληνική Λύση: Επιβεβαίωση της κερδοσκοπίας το “καλάθι του νοικοκυριού”