Θεσσαλονίκη: Αίτημα για ενίσχυση της Γ.Α.Δ.Θ. με τουλάχιστον 150 αστυνομικούς στις τακτικές μεταθέσεις

Λόγο για τεράστια κενά τόσο στις Διευθύνσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης όσο και στα Αστυνομικά Τμήματα κάνει η Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης σε επιστολή της  προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, τους Βουλευτές Θεσσαλονίκης, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τους Δημάρχους Θεσσαλονίκης.

Ζητά την ουσιαστική ενίσχυση της Θεσσαλονίκης με τουλάχιστον 150 αστυνομικούς.

Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων:

Για πολλοστή φορά καλούμαστε ως Ένωση, λίγο πριν την πραγματοποίηση του συμβουλίου των τακτικών μεταθέσεων, να σας ενημερώσουμε, παρουσιάζοντας από πλευράς μας τα πραγματικά στοιχεία και τις πραγματικές ανάγκες του αστυνομικού προσωπικού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Αρχικά, οφείλουμε να τονίσουμε ότι στο σύνολο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκαν τα τελευταία χρόνια πολλές Υπηρεσίες, οι οποίες όμως παραδόξως δεν στελεχώθηκαν μέσω των επικείμενων μεταθέσεων όπως αυτονόητα αναμενόταν, τουναντίον καλύφθηκαν από το υπάρχον αποδυναμωμένο προσωπικό της ΓΑΔΘ και κυρίως από μάχιμες και ελλιπέστατες Υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο των προαναφερόμενων παραθέτουμε τις Υπηρεσίες που ιδρύθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια και στελεχώθηκαν από το υπάρχον προσωπικό αυτής :

-Η ΟΔΟΣ, η οποία έχει ιδρυθεί εδώ και ένα χρόνο, και ενώ σύμφωνα με τις εκδοθείσες διαταγές θα έπρεπε να αριθμεί στο σύνολό της 21 Αστυνομικούς, αυτή την στιγμή οριακά αγγίζει διψήφιο αριθμό. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, οι συνάδελφοί μας, καλούνται να εκτελέσουν αστυνομικά καθήκοντα που δεν συνάδουν με τον λόγο ίδρυσης και λειτουργία της εν λόγω Υπηρεσίας.

-Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην έτερη νεοσύστατη υπηρεσία, αυτή της ομάδας ΔΡΑΣΗ, η οποία συνολικά θα έπρεπε να αριθμεί 45 αστυνομικούς και την δεδομένη στιγμή υπηρετούν σε αυτή οριακά 20.

-Επιπλέον, πριν τρία έτη ιδρύθηκε η Ομάδα Άμεσης Αντιμετώπισης Συμβάντων, η οποία αριθμεί 30 περίπου αστυνομικούς και η οποία στελεχώθηκε εξ ολοκλήρου από το υπάρχον προσωπικό της Γ.Α.Δ.Θ.

-Τελευταία νεοσύστατη υπηρεσία αποτελούν τα δυο τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας, τα οποία στελεχώνονται από 16 συναδέλφους μας έκαστο.

Συμπερασματικά και όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, η ίδρυση των ως άνω Υπηρεσιών δημιούργησε 130 νέες οργανικές θέσεις, οι οποίες ουδέποτε αποτυπώθηκαν στο οργανόγραμμα της Γ.Α.Δ.Θ.

Επιπρόσθετα, όπως έχουμε επισημάνει αναρίθμητες φορές, το Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ υπερδιπλασιάστηκε και κατ’ επέκταση αυξήθηκαν σημαντικά οι αστυνομικές ανάγκες που απαιτούνται. Ο αυτονόητος και αναμενόμενος διπλασιασμός των οργανικών θέσεων της Δ.Α.Κ.Α.Θ. δεν επήλθε ποτέ και η όποια ενίσχυση της εν λόγω διεύθυνσης για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του νυν Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστρατήγου κ. Χρήστου ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ, στις πρόσφατες εσωτερικές μεταθέσεις, « παραβιάζοντας» το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα της Δ.Α.Κ.Α.Θ.

Στη ΓΑΔΘ εδρεύει η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και παρά την ενίσχυσή της με 30 αποσπασμένους αστυνομικούς μηνιαίως, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Σκούμα, οφείλονται 6000 ημερήσιες αναπαύσεις στους συναδέλφων της Υ.Α.Τ. και Υ.ΜΕ.Τ.

Τεράστια κενά εμφανίζονται και στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ η οποία κατά την ίδρυσή της αριθμούσε 400 και άνω αστυνομικούς και αυτή την στιγμή η πραγματική της δύναμη δεν ξεπερνάει τους 300!

Δυσθεώρητα είναι τα κενά τόσο στα Αστυνομικά Τμήματα της πόλης όσο και στα Τμήματα Ασφαλείας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις περιπολούν από κοινού περιπολικά Ασφαλείας δυο τμημάτων, ενώ χαρακτηριστικότερο παράδειγμα έλλειψης προσωπικού αποτελεί το Τ.Α. Τούμπας, που αστυνομεύει μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπου εδώ και τρία χρόνια αριθμεί λιγότερους από 10 χαμηλόβαθμους αστυνομικούς.

Πέραν των παραπάνω, οφείλουμε να αναφέρουμε και την ραγδαία αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των υπηρετούντων στην ΓΑΔΘ όπως άλλωστε προέκυψε και από την επίσημη έρευνα που πραγματοποιήσαμε ως Ένωση, όπου μόλις το 0,3 % των υπηρετούντων έχει από 1 έως 10 έτη υπηρεσίας ενώ το 53% έχει 21 έως 30 χρόνια, ήτοι 40 έως 50 ετών.

Τέλος, στην πόλη της Θεσσαλονίκης εδρεύουν Ειδικές Υπηρεσίες, οι οποίες αν και ανήκουν διοικητικά στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το 95% ίσως και περισσότερο της δύναμής τους, αποτελείται από αστυνομικούς που κατέχουν οργανική θέση στην Γ.Α.Δ.Θ. Συνολικά αναφερόμαστε σε περίπου 500 αστυνομικούς!

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι το έτος 2022 συνταξιοδοτήθηκαν 70 Αστυνομικοί της Γ.Α.Δ.Θ., υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα και την μηδενική ενίσχυση στις συμπληρωματικές μεταθέσεις τον Σεπτέμβριο του 2022.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριοι Δήμαρχοι,

Στο πλαίσιο των όσων διεξοδικά σας αναφέραμε και όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό απαιτείται η άμεση και ουσιαστική ενίσχυση της Θεσσαλονίκης με τουλάχιστον 150 αστυνομικούς!!!

Σας καλούμε μέσω των θεσμικών σας ρόλων να συμβάλλετε για την υλοποίηση του ως άνω αιτήματος, έτσι ώστε η ασφάλεια των πολιτών της Θεσσαλονίκης καθώς και η υπηρεσιακή καθημερινότητα και ασφάλεια των αστυνομικών της, να μην αποτελούν ζητούμενα αλλά να είναι δεδομένα.

Προηγούμενο άρθροΑυτός είναι ο Τρανς-Φασισμός // Ελευθερίου Κωνσταντίνος 
Επόμενο άρθροΔήλωση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης για τη δήθεν “περίεργη απουσία” από τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας