Θεοφάνης Μαλκίδης: «Αυτό που συμβαίνει στην Μονή Αγίας Λαύρας στο Κίεβο είναι πραξικόπημα εναντίον της Ορθοδοξίας»

Τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αφορμή και την κατάληψη του Μοναστηριού της Αγίας Λαύρας από στρατιωτικές δυνάμεις, μετέφερε στον Κώστα Τουτσίδη και τον FOCUS FM 103.6, ο διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Θεοφάνης Μαλκίδης.

«Αφορά ένα ζήτημα που σχετίζεται όχι μόνο με την ορθόδοξη παράδοση, αλλά γενικώς με τον πολιτισμό, μια και η Λαύρα του Κιέβου, αυτό που υπάρχει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αφορά όλο τον πλανήτη. Φανταστείτε την Αγία Σοφία, έτσι όπως έχει καταντήσει σε τέμενος από τον Ερντογάν να μην ενδιέφερε τόσα εκατομμύρια ανθρώπων, οι οποίοι ασχολούνται με τον πολιτισμό, παρά μόνο Χριστιανούς» είπε και συμπλήρωσε:

«Οφείλουμε να πούμε ότι αυτό που συμβαίνει στη Λαύρα εδώ και κάποιους μήνες και αφορά πραξικόπημα εναντίον της Ορθοδοξίας, δημιουργήθηκε η ψευδεπίγραφη Ουκρανική εκκλησία με σκοπό να εξυπηρετήσει εθνικιστικούς στόχους του καθεστώτος σε εκείνη τη χώρα και όσους το υποστηρίζουν».

Οι αυθαιρεσίες και οι διώξεις σε βάρος της Ορθοδοξίας από το καθεστώς Ζελένσκι δε σταματούν εκεί, καθώς σύμφωνα με τον κ. Μαλκίδη:

«Ψηφίστηκε νόμος, ο οποίος όχι μόνο διώκει τους περίπου 300 μοναχούς, φοιτητές της Ορθόδοξης ακαδημίας του Κιέβου, αλλά διώκει γενικότερα την Ορθοδοξία στην Ουκρανία(…) Αυτή τη στιγμή, ο ηγούμενος της Λαύρας του Κιέβου, ο Παύλος, βρίσκεται εδώ και κάποιες μέρες σε επιτήρηση, σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι, μόνο και μόνο επειδή θεωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί η Ορθόδοξη τάξη»

Όσον αφορά την αδιάκοπη στρατιωτική ενίσχυση των Ουκρανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ο κ. Μαλκίδης υποστήριξε:

«Όταν διώκεται ο Ορθόδοξος κόσμος φαίνεται πως υπάρχουν άλλα μέτρα και σταθμά. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι για την εμπλοκή της Ελλάδας, για την οποία δε έχουμε μάθει ακριβώς ποια είναι, δε ρωτήθηκε κανείς. Δε πέρασε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Για τέτοια σοβαρά ζητήματα που αφορούν την εθνική μας άμυνα και κυρίως την εθνική μας κυριαρχία, δεν υπάρχει Κοινοβούλιο και Επιτροπές που πρέπει να ερωτηθούν;»

Τέλος, για την αδράνεια που παρατηρείται από την ελληνική πλευρά για τα όσα διαδραματίζονται εις βάρος των Ορθοδόξων στο μοναστήρι Λαύρας στο Κίεβο, ο προσκεκλημένος υπογράμμισε:

«Πέρα από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ταυτισμένη με την Ορθοδοξία και το αντίστροφο, θέλω να τονίσω τη “σιωπή” της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ζήτημα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Προηγούμενο άρθροΤουρκία: Ένοπλη επίθεση στα γραφεία του κόμματος του Ερντογάν στα Άδανα
Επόμενο άρθροΑρνητική πρωτιά Ελλάδας και Κύπρου στην αυξανόμενη θνησιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση