“Τη δημόσια υγεία την προστατεύει η οργανωμένη πολιτεία με τους φορείς της και το ΣτΕ φροντίζει να διατηρεί όλους τους φορείς στο πλαίσιο της νομιμότητας”τόνισε στον Focus Fm 103,6 και την εκπομπή “8-11” του Στέφανου Δαμιανίδη, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Θεόδωρος Λύτρας. “Το ΣτΕ κάνει τη δουλειά του και νομίζω ότι την κάνει πολύ σωστά η πολιτεία και το υπουργείο υγείας οφείλουν να κάνουν τη δική τους”.

“Ασφαλώς ένας ανεμβολίαστος, παρότι η διαφορά πλέον στην εποχή της Omicron είναι μικρή, έχει και μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσει και μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταδώσει. Στις προηγούμενες παραλλαγές αυτή η διαφορά ήταν πολύ μεγαλύτερη. Έχουμε πρόσφατες μελέτες που το αποδεικνύουν. Ο εμβολιασμένος και αν νοσήσει, εάν μολυνθεί έχει ελαφρώς μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης, η διαφορά κυμαίνεται περίπου στο 25%”.

“Είναι λογικότερο να υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση. Αν με ρωτάτε τη γνώμη μου θα έπρεπε να γίνονται rapid test σε όλους, εμβολιασμενους, ανεμβολιαστους, τα οποία να καλύπτονται από το κράτος. Οι ανεμβολίαστοι να κάνουν και κάποια παραπάνω, τα οποία να πληρώνουν από την τσέπη τους, από τη στιγμή που επιλέγει ως έχει δικαίωμα, να είναι ανεμβολίαστος”.

“Ο ίδιος ο όρος “υποχρεωτικότητα”, είναι εσφαλμένος, διότι στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για υποχρεωτικότητα. Στους υγειονομικούς τίθεται μια απλή επιλογή. Δεν πρόκειται για εκβιασμό, αλλά για προστασία των ασθενών. Εκεί που είναι προβληματικό το μέτρο, είναι τη στιγμή που υπάρχουν ηπιότερα μέτρα των αναστολών που μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία των ασθενών”.

“Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμου στην πρόληψη των μολύνσεων και των νοσήσεων, ήταν πάρα πολύ υψηλή, σχεδόν στο 100% στην πρώτη φάση τη πανδημίας, με το αρχικό στέλεχος. Παρέμεινε στο 70-80% με την παραλλαγή Alpha ακομα και με τη Delta και έπεσε πάρα πολύ με την παραλλαγή Omicron”

Προηγούμενο άρθροΤριετή φυλάκιση σε πατέρα για άγριο ξυλοδαρμό της πρώην συζύγου του στη Θεσσαλονίκη – «Πήρε το ξύλο και με χτυπούσε στο κεφάλι»
Επόμενο άρθροΒελτιωμένος ο καιρός σήμερα – Που θα βρέξει