“O λαός της Χίου είναι φιλήσυχος. Για να ξεσηκωθεί και να αντιδράσει το Φεβρουάριο του 20, σημαίνει ότι προκλήθηκε”, εξήγησε στον Focus FM και το Στέφανο Δαμιανίδη ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου, αναφερόμενος στην ένταση και τις συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών των ΜΑΤ, πριν από σχεδόν 2 χρόνια στο νησί.

“Και πάλι ξεσηκώθηκε ο κόσμος, συγκεντρώθηκαν και στα δύο λιμάνια της Χίου. Και στα Μεστά προϋπάντησαν το καράβι και στο λιμάνι της Χίου και ακολούθησε βέβαια και το λιμάνι της Μυτιλήνης. Αυτό δείχνει ότι η βούληση του λαού της Χίου είναι όχι στην κατασκευή μιας υπερδομής και μάλιστα στην περιοχή του Θόλους. Και μπορεί ο κος Μηταράκης να λέει ότι έχει μαζί του το 46% των κατοίκων του νησιού, η πραγματικότητα όμως είναι άλλη και αυτήν μεταφέρουν αδιάψευστα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Χίου”, σημείωσε.

“Υπήρξαν οι χαρακτηρισμοί “θεματοφύλακες” και “αντιεμβολιαστες”, από συστημικά μέσα ενημέρωσης” συνέχισε ο πατέρας Γεώργιος. “Δεν έχει καμία απολύτως σχέση το ένα με το άλλο. Εδώ μιλάμε για ανθρώπους νοικοκυραίους, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση. Εδώ δεν ζητάμε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων για να μπορέσουμε να εκφράζουμε ελεύθερα τη γνώμη μας και φυσικά δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει αλά καρτ δημοκρατία κάθε τέσσερα χρόνια, όταν καλούμαστε να ψηφίσουμε και να εξασφαλίσουμε τη θέση κάποιων στη Βουλή”, ανέφερε.

«Σε κάθε περίπτωση επειδή ο κύριος Μηταράκης έχει εξασφαλίσει αυτή τη θέση στη Βουλή χάρη στο λαό της Χίου, αυτόν πρέπει να σέβεται. Οι κυβερνήσεις πρέπει να σέβονται το λαό. Ο λαός οφείλει σεβασμό στο γεγονός της Δημοκρατίας και στους νόμους της ελληνικής πολιτείας και στο Σύνταγμα. Δεν οφείλει σεβασμό σε κάποιον, εάν αυτός δεν τον έχει κερδίσει με τη διαγωγή του. Αυτά είναι σαφή και έχει ωριμάσει αρκετά η δημοκρατία μετά τη μεταπολίτευση, ώστε να δεχόμαστε τέτοιου είδους προσβολές στα μούτρα μας», είπε.

«Εμείς εδώ στη Χίο είμαστε από τη φύση μας εθνοφυλακές, φυλάμε το έθνος. Διότι εδώ είναι η πρώτη γραμμή, εδώ αν το έχουν ξεχάσει κάποιοι, είναι ακριτική περιοχή. Και δυστυχώς έχουμε έναν γείτονα κακό. Μακάρι να ήταν καλός, θα το θέλαμε και εμείς. Γι ΄αυτό υπάρχουν οι εθνοφύλακες, όσοι έχουν υπηρετήσει στρατιωτική θητεία και έχουν χρεωθεί μετά τη θητεία αυτή ένα όπλο και το έχουν στο σπίτι για την δύσκολη την ώρα, αν χρειαστεί που ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας, ποτέ να μη χρειαστεί. Δεν θα κάτσουμε τώρα να έχουμε την απειλή επιδισμών, να προσέχουμε δηλαδή τα λιμάνια μας μη τυχόν μας γίνει μία ακόμη απόβαση, όπως το Φεβρουάριο του 2020 με τόσα ΜΑΤ που ήρθαν στη Χίο και έκαναν τόσο ελεεινά πράγματα. Και ακόμα δεν έχει προχωρήσει η δίκη για την αποκατάσταση της τιμής των νησιωτών, με τόσα που άκουσαν, των ζημιών που έγιναν στις περιουσίες τους. Δεν είναι αυτή συμπεριφορά μέτρων τάξης, δεν είναι αυτή συμπεριφορά ανθρώπων που υπηρετούν σε ένα υπουργείο που λέγεται Προστασίας του Πολίτη. Δεν δικαιολογείται αυτή η βία σε ένα λαό που ξεσηκώθηκε οικογενειακά, όλων των ηλικιών τους ανθρώπους που αντιμάχονταν μόνο με τη φωνή και το σώμα τους», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την πρόθεση για στήσιμο δομών, ανέφερε ότι «οι κάτοικοι του νησιού, δεν έχουν καμία αντίρρηση στη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το οποίο όμως να είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα και φυσικά για πολύ μικρότερο αριθμό φιλοξενούμενων».

“Στη ζωή έχουμε μάθει ότι, όταν κάποιος κάνει επενδύσεις, περιμένει κέρδη από αυτές. Εμείς αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται, με τους οποίους δεν έχουμε τίποτα. δεν θέλουμε να τους χρησιμοποιήσουμε όπως οι δουλέμποροι, όπως εκείνοι που θέλουν να κερδίσουν από τον πόνο κάποιων ανθρώπων. Δε θέλουμε να τους έχουμε μαντρωμένους μέσα σε μία φυλακή κάνοντας τα γούστα κάποιων αφεντικών έξω από την Ελλάδα. Θέλουμε να κρατήσουμε στη Χίο αυτό που μας ανήκει, μία δομή 500 ατόμων για καταγραφή και όχι μόνιμη παραμονή”, συμπλήρωσε.

Ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου, υπογράμμισε ότι η ευθύνη για την μεταφορά προσφύγων και λαθρομεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά, ανήκει αποκλειστικά στο κράτος.

 “Είδα ότι έγινε στο Σύνταγμα και αυτό το πράγμα πρέπει να προβληματίσει εκείνους που είναι υπεύθυνοι για αυτό. Διότι εγώ είμαι εδώ ένας Ακρίτης που από το παράθυρό μου βλέπω τα μικρασιατικά παράλια. Εγώ θα δω τι γίνεται εδώ και αυτό που έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα πρέπει και εγώ σαν πολίτης της Χίου, να το αποδεχτώ. Δηλαδή ότι εμείς θέλουμε, όχι μόνιμη παραμονή , αλλά απλή καταγραφή, δεν σημαίνει ότι εμείς θα λειτουργήσουμε σαν ταξιδιωτικό γραφείο και από δω θα τους στέλνουμε αλλού, δεν έχουμε εμείς την ευθύνη. Την ευθύνη την έχει το κράτος που πρέπει να φυλάσσει τα όρια της πατρίδας γής. Αυτή είναι η υποχρέωσή του. Κανένας δεν πρέπει να περνάει από τα σύνορα της χώρας ακάλεστος”, κατέληξε.

Προηγούμενο άρθροΠατέρας Εμμανουήλ: «Στην πρώτη καραντίνα, κάθε Μητρόπολη πήρε γύρω στο 1 εκατ. ευρώ για να κλείσει τις εκκλησίες. Πάντοτε πρέπει να υπάρχει ένα αντίτιμο στην προδοσία.» – ΒΙΝΤΕΟ Focus FM
Επόμενο άρθροΑνακύκλωση φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων στον δήμο Νεάπολης-Συκεών