Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας για το πρόβλημα με τις ελλείψεις φραμάκων

Στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου υγείας σχετικά με το θέμα των ελλείψεων σε φλαρμακα ο υποργός υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με όλους όσοι εμπλέκονται στην τροφοδοσία της κοινότητας με φάρμακα και στα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με όσα ειπωθηκαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μέσω καταλόγου που θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του άμεσα, θα πληροφορεί το κοινό για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και τους επαγγελματίες Υγείας για φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν ως εξής:

  • Πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων στις φαρμακαποθήκες για τυχόν διατήρηση αποθέματος, ελέγχονται και εννέα μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για το αν διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπει ο Νόμος και τροφοδοτούν ομαλά την αγορά.
  • Ο ΣΦΕΕ διαβεβαίωσε για πλήρη συνεργασία, ώστε να τροφοδοτείται επαρκώς η ελληνική αγορά με όλα τα φάρμακα των πολυεθνικών.
  • Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ, εντείνεται η παραγωγή από τα ελληνικά εργοστάσια γενοσήμων φαρμάκων στις δραστικές που παρουσιάζουν έλλειψη και θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, διότι το τελευταίο τρίμηνο σε συνεχείς συνεννοήσεις με το υπουργείο έχει αυξήσει την παραγωγή για να τροφοδοτείται η κοινότητα με τα ελληνικά γενόσημα.
  • Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ ώστε σε επώνυμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη να γνωρίζουν οι πολίτες ποια φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας υπάρχουν σε επάρκεια, ώστε να προμηθεύονται αυτά ως υποκατάστατα.
  • Προς αυτήν την κατεύθυνση ενημερώνονται και οι ιατροί για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να συνταγογραφούν και να προτείνουν φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας που δεν βρίσκονται σε έλλειψη.
  • Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνον ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση. Προσοχή, αυτό δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που θα συνεχίσουν οι πολίτες να τα παίρνουν κανονικά, ελεύθερα από τα φαρμακεία.
  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αφορά σε αντιπυρετικά και αντιβιώσεις, ειδικά στα παιδικά λόγω έξαρσης των παιδικών λοιμώξεων και της ιδιαίτερης μορφής που έχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, αντιμετωπίζεται πλήρως με τα υποκατάστατα γενόσημα φάρμακα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας αυτών των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
  • Για τα φάρμακα τα οποία έχουν πλήρη εξάρτηση με τις πρώτες ύλες της Ασίας και δεν μπορούν να παραχθούν στη χώρα, όπως μπορεί να είναι κάποια αναπνευστικά ή αποφρακτικά, όπου και ο ίδιος ο μηχανισμός της πρώτης ύλης εισάγεται, θα διευρυνθούν οι παραγγελίες που γίνονται από τον ΙΦΕΤ για έκτακτες εισαγωγές, ώστε να περιορισθούν οι ελλείψεις.
Προηγούμενο άρθροΦωτιά σε εν κινήσει αυτοκίνητα τα ξημερώματα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Οκταμελής οικογένεια βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμούς στο σπίτι της