
Για το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή και προβλέπει την απαγόρευση συμμετοχής, ουσιαστικά, στις επερχόμενες εκλογές, του κόμματος Κασιδιάρη μίλησε στον αέρα του FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο συνταγματολόγος, Βασίλης Σπύρου.
Σχετικά με το αν είναι αντισυνταγματικό ή όχι και που στηρίζεται ο εν λόγω νόμος, ο κ. Σπύρου ανέφερε:
«Το Σύνταγμα είναι η κορωνίδα της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας και ισοπεδώνεται για άλλη μια φορά. Από το 1974 και μετά, είναι η πολλοστή φορά που παραβιάζεται, ενώ έχει αναθεωρηθεί τα τελευταία 150 χρόνια άλλες πεντακόσιες φορές(…) Δυστυχώς, ότι τους συμφέρει είναι νόμιμο και ότι δε τους συμφέρει (σ.σ. τους πολιτικούς της Ελλάδας) είναι παράνομο(…) 100% είναι παράνομο αυτό που πάνε να ψηφίσουν σήμερα στη Βουλή. Διότι, καταρχάς το άρθρο 29 του Συντάγματος, λέει ότι οι Έλληνες πολιτες έχουν το εκλογικό δικαίωμα και μπορούν, αν επιθυμούν, να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα»
Και συνέχισε:
«Εγώ διαφωνώ στην άποψη ότι υπάρχει δημοκρατία στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε και στο παρελθόν. Επικρατεί ο κοινοβουλευτισμός που δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία της Αρχαίας Ελλάδος(…) Επομένως, παραβιάζεται πεντακάθαρα το άρθρο 29(…) Αμέσως μετά, είναι το άρθρο 51 (παράγραφος 3) του Συντάγματος, το οποίο πεντακάθαρα λέει ότι όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουνε, όπως ο νόμος ορίζει. Δε μπορεί ο νόμος να περιορίσει κανέναν από τη συμμετοχή του, παρά μόνον αν δεν έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας και αν δεν έχει καταδικαστεί κάποιος πρωτόδικα, όχι αμετάκλητα, για κάποια κακουργηματική πράξη», εξηγώντας τι ισχύει στην περίπτωση Κασιδιάρη:
«Ο Κασιδιάρης αυτή τη στιγμή δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα. Εδώ είναι και το ερώτημα: “ Ποιο είναι το κακούργημα που έκανε ο συγκεκριμένος κύριος;”. Κατά τη γνώμη μου, δεν έκανε κανένα κακούργημα, διότι όταν ένας οπαδός κόμματος διαπράττει μια δολοφονία (στην προκειμένη ο Ρουπακιάς) δε φταίει το κόμμα, εκτός αν αποδειχτεί ότι δρούσε με εντολή(…) Αυτό , επομένως, αντίκειται σε δύο άρθρα, το άρθρο 29 και το άρθρο 51 (παρ.3)»
«Σου λένε “Σύνταγμα είναι και η δική μου άποψη, και πρέπει να συμφωνήσουν και οι πολιτικοί. Οι πολιτικοί, λοιπόν, θεωρούν ότι νόμος είναι η αυθαίρετος απόδοση του Δικαίου από τον εκάστοτε κατ’ ισχύοντα ισχυρό. Αυτό σημαίνει ότι όποιος τυχάρπαστος νομοθετεί,μπορεί ταυτόχρονα να παρανομεί(…) Καταλαβαίνετε, λοιπόν , ότι ο νόμος και η νομοθεσία, εκπροωπείται από τους πολιτικούς, δυστυχώς. Δεν εκπροσωπείται από τους πολίτες. Αποφασίζουν ότι θέλουν, στηριζόμενοι στην πλειοψηφία των 151 βουλευτών», υπογράμμισε.
«Ο Μητσοτάκης έπρεπε να πάει σε δημοψήφισμα, αν ήταν νόμιμος και να αποφασίσει ο λαός για τι θα γίνει. Αλλά εδώ δεν έκανε για την απόφαση της αποστολής βοήθειας στην Ουκρανία. Νόμος, λοιπόν, είναι το συμφέρον, του ισχυρού(…)Στηρίζεται στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και κάνει ότι κάνει», επισήμανε.
«Οι νόμοι πρέπει να βγαίνουν κανονικά από το λαό με δημοψηφίσματα. Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτό, οι νόμοι να βγαίνουν από δύο-τρεις πολιτικούς και δικαστικούς» είπε, μεταξύ άλλων.
Τέλος, ερωτηθείς για το αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, μέσω της δικαστικής οδού, για τους αιφνιδίους θανάτους που αυξάνονται, “έκλεισε”:
«Οι δικαστικές αρχές, οι τρεις πρόδεροι των ανώτερων δικαστικών συμβουλίων( Ελεγκτικό συνέδριο, Άρειος Πάγος, Στε) θα έπρεπε να βγαίνουν μέσα από το Σώμα των Δικαστών και όχι να είναι τοποθετημένοι από τους πολιτικούς(…)Επομένως, είναι σίγουρο 1000% ότι γίνονται αδικίες στις τοποθετήσεις και ως προς την απόφαση των νόμων».