Συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας για να συζητήσουν τον οδικό χάρτη της άρσης των μέτρων από την 1η Απριλίου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται για την εστίαση και τους ανεμβολίαστους, κάτι που θα κρίνει τελικά η κατάργηση ή όχι ακόμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Αναμένεται να «καταργηθεί» το πιστοποιητικό εμβολιασμού στις 18 Απριλίου, κάτι τέτοιο σημαίνει αυτόματα «ελεύθερη» είσοδος σε ανοιχτούς χώρους της εστίασης για τους ανεμβολίαστους, χωρίς δηλαδή να είναι απαραίτητο το rapid test για την είσοδο τους, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί η πρόσβαση και σε κλειστούς χώρους, ίσως σε μεταγενέστερο χρόνο.
Τα τρία σενάρια
Ελεύθερη είσοδος από 18 Απριλίου για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους- σε ανοιχτούς χώρους σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια, χωρίς rapid ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τον περιορισμό στους κλειστούς χώρους σε ανεμβολίαστους και σε όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση να παραμένει.
Τέλος πιστοποιητικού εμβολιασμού τη Δευτέρα 2 Μαΐου, που σημαίνει ότι το Πάσχα οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους ενώ για να κάτσουν στους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να κάνουν πρώτα rapid test, αυτό δηλαδή που κάνουν μέχρι και σήμερα.
Στη τρίτη περίπτωση, που είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο, μέχρι το Πάσχα 2022 να έχουν αρθεί όλα τα μέτρα και να λειτουργούν όλα όπως πριν. Δηλαδή, εμβολιασμένοι, ανεμβολίαστοι θα έχουν ελεύθερη είσοδο παντού.
Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο
Μεγάλες αλλαγές θα υπάρχουν και στα καταστήματα λιανεμπορίου. Με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού δεν θα χρειάζεται στο εξής να γίνεται έλεγχος στην είσοδο για ψώνια ούτε για εμβολιασμένους, αλλά ούτε και για ανεμβολίαστους. Αν βέβαια, ληφθούν αποφάσεις πριν το Πάσχα, τότε και όσοι δεν έκαναν εμβόλιο -μετά από πολύ καιρό- θα κάνουν ελεύθερα τα πασχαλινά τους ψώνια χωρίς το κόστους του rapid test.
Τι θα γίνει με τις μάσκες
Οι μάσκες όπως όλα δείχνουν θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα αρθεί καθώς αναμένεται να συνεχιστεί κανονικά και οι πολίτες να φορούν τις μάσκες τους σε σουπερ μάρκετ και λιανεμπόριο.
Στα σχολεία πάντως αναμένεται να καταργηθούν οι μάσκες για τους μαθητές 20 – 25 μέρες πριν το τέλος των μαθητών ενώ, ήδη έχει ανακοινωθεί και θα ισχύσει από 1η Απριλίου η μείωση των self test από δυο σε ένα.

Προηγούμενο άρθροΝεαρή γυναίκα στη Μαγνησία πέθανε ξαφνικά ενώ στεκόταν μπροστά σε τράπεζα
Επόμενο άρθροΣυνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης στην Παλαιά Εθνική Οδό 65 Θεσσαλονίκης-Κιλκίς