Συνεχίζει τις προκλήσεις κατά της χώρας μας η Τουρκία με νέα παράνομη NAVTEX και εμπρηστικές ανακοινώσεις

Νέα παράνομη NAVTEX για την περιοχή έρευνας του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo εξέδωσε η Τουρκία συνεχίζοντας τις προκλήσεις της απέναντι στη χώρα μας με αμείωτη ένταση.

Στην νέα αυτή παράνομη NAVTEX η άγκυρα προαναγγέλλει «ασκήσεις» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ενδεχομένως προσέγγιση πολεμικών πλοίων της στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο άμυνας αναφέρει:

«Η Άσκηση Αναζήτησης και Διάσωσης Anatolian Star-2021 θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 12-15 Οκτωβρίου στην Τουρκική Ζώνη Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο Πέλαγος. Σκοπός της άσκησης είναι να αυξηθεί η ικανότητα του τουρκικού οργανισμού έρευνας και διάσωσης και των στοιχείων έρευνας και διάσωσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να εκτελούν κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο άμυνας συνεχίζοντας την προκλητική – εμπρηστική ρητορική κατά της χώρας μας αλλά και της Κύπρου τονίζει:

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και να είναι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και συμφωνίες συμμαχίας.
Παρά όλες τις εκκλήσεις μας στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα συνεχίζει τις ενέργειές της που υποβαθμίζουν το καθεστώς των Νησιών Ανατολικού Αιγαίου σε Μη Στρατιωτική Κατάσταση, σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες.
Από τις αρχές του 2021, έχουν διαπραχθεί 1.989 παραβιάσεις κατά των Νήσων με Μη Στρατιωτική Κατάσταση με στρατιωτικά θαλάσσια και αεροπορικά οχήματα. 
Η Ελλάδα επιμένει επίσης σε παραβιάσεις του μορατόριουμ, σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Αθηνών. Ακόμη και κατά την περίοδο μορατόριουμ που κάλυπτε 15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν 56 αεροπορικές και θαλάσσιες δραστηριότητες από την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος. Αυτή η κατάσταση είναι το πιο προφανές παράδειγμα της συγκεκριμένης χώρας που απέφυγε να συμμορφωθεί ακόμη και με τις συμφωνίες που υπογράφονται. 
Επιπλέον, η ανακοίνωση NAVTEX που έκανε η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο για το επιστημονικό ερευνητικό σκάφος Nautical Geo είναι ένα θέμα που πρέπει να συντονιστεί εκ των προτέρων με την Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αφού καλύπτει την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Έγινε παρέμβαση ενάντια σε αυτήν την παράνομη προσπάθεια της Ελλάδας και η ένστασή μας NAVTEX δημοσιεύτηκε.

Τέλος, η Ελλάδα συνέχισε τις προκλήσεις της πραγματοποιώντας τη φάση προσγείωσης στο σενάριο της Άσκησης Φαρμενίων στις 29 Σεπτεμβρίου στη Χίο, η οποία έχει μη στρατιωτικό καθεστώς, με υψηλού επιπέδου συμμετοχή.
Πρόσφατα παρατηρείται αύξηση των εξοπλιστικών δραστηριοτήτων της Ελλάδας. Θεωρείται ότι η Ελλάδα, η οποία αντικατοπτρίζεται σε ανοιχτές πηγές, προσπαθεί να δημιουργήσει μια ισορροπία απέναντι στην Τουρκία με τις αυξανόμενες οπλιστικές της δραστηριότητες. 
Οι απαραίτητες πρωτοβουλίες συνεχίζονται μέσω διπλωματικών διαύλων ενάντια στην παράνομη, προκλητική και επιθετική στάση της Ελλάδας και η απαραίτητη απάντηση δίνεται στο πεδίο εντός του πεδίου της αμοιβαιότητας.
Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντά μας στις θάλασσές μας με αποφασιστικότητα και χωρίς συμβιβασμούς. Οι χερσαίες και αεροπορικές μας δυνάμεις, ιδιαίτερα οι ναυτικές μας δυνάμεις, έχουν λάβει οδηγίες σε αυτό το πλαίσιο. Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τα δικαιώματά μας. τετελεσμένο γεγονός σίγουρα δεν θα επιτρέπεται.
Η προσδοκία μας από τον γείτονά μας. να ενεργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου, της λογικής, της λογικής, της ισότητας, των ανθρωπιστικών και αστικών κανόνων · Είναι μια ειλικρινής στάση υπέρ της επίλυσης προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους και διάλογο που βασίζεται σε σχέσεις καλής γειτονίας.

 Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η κατάσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Νησί.
Πρέπει να φανεί καθαρά ότι μια λύση δεν είναι δυνατή με τις μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα και ότι όλα τα μέρη δεν έχουν δει κανένα αποτέλεσμα και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν δύο ισότιμα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο.
Στην Κύπρο, δύο κράτη που βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα, το να ζουν το ένα δίπλα στο άλλο και να συνεργάζονται είναι η μόνη λύση.
Η υιοθέτηση αυτής της λύσης από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση θα είναι επωφελής για την ειρήνη και την ευημερία του Νησιού. 
Θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Σύμφωνα με τις συμφωνίες εγγύησης και συμμαχίας, είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σήμερα, όπως στο παρελθόν. Ως εγγυητικό κράτος, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών και νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». 

 

Προηγούμενο άρθροΕπεισόδιο με τραυματίες σε περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθρο“Focus Σαββατοκύριακο” – Οι συνεντεύξεις των εκπομπών 2 & 3/10