Συνεχίζεται το αδιέξοδο με τους γιατρούς τα Διαγνωστικά Κέντρα και Πολυϊατρεία εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζονται στον κλάδο τους τα τελευταία 12 χρόνια, όπως λένε και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής (17.05.2024) και με ψήφους 78% υπέρ και 22% κατά, οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών της Περιφέρειας στα Διαγνωστικά Κέντρα αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζοντας το «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους, από την Τετάρτη (8/5).

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν περίπου 1.400 Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια της περιφέρειας (εκτός της Αθήνας και του Πειραιά). Οι ιδιοκτήτες τους – κλινικοεργαστηριακοί γιατροί- διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα ποσά (clawback και rebate) που καλούνται να καταβάλλουν στο κράτος από την τσέπη τους, από το 2012 και μέχρι σήμερα.

Απειλούν, μάλιστα, με συντεταγμένη αποχώρηση από τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, μετά την τρίωρη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη 17/05/24 με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δεσμεύτηκε σε σειρά προτάσεων για να αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνουν τα Διαγνωστικά Κέντρα, με την εφαρμογή του μέτρου των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (rebate και clawback).

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας (ΕΜΕ): “Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας (ΕΜΕ) στηρίζει ομόφωνα τις αποφάσεις των Οργανώσεων των Εργαστηριακών Ιατρών για περιορισμό της λειτουργίας των εργαστηρίων τους, όποτε το κρίνουν απαραίτητο, αρχής γενόμενης από 08/05/2024.

Η μακροχρόνια υφαρπαγή του εισοδήματος των Εργαστηριακών Ιατρών με περικοπές πάνω από 60% είναι πρωτοφανής διαδικασία σε παγκόσμιο επίπεδο υπό ένα μόνιμο καθεστώς υποχρηματοδότησης και «κουρεμάτων» που έχουν επιβληθεί επί 12 συναπτά έτη για την κάλυψη των κενών χρηματοδότησης των αναγκών των ασφαλισμένων.

Αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική έλλειψη ρευστότητας και αδυναμίας αποπληρωμής προμηθευτών, αλλά και του εξειδικευμένου προσωπικού που εξυπηρετεί ανελλιπώς (έως τώρα) τους ασφαλισμένους.

Βασικές διεκδικήσεις του εργαστηριακού κλάδου, είναι:

Η καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος,

με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση.

Η λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.

Η παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα κατά 50%.

Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΕ καλεί την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τους βουλευτές να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης που αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας Ελλήνων επιστημόνων και των ιδιωτικών εργαστηρίων και την υποκατάστασή τους από κερδοσκοπικά funds του εξωτερικού. Γεγονός που θα έχει επιπτώσεις καταστροφικές τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και την οικονομία της χώρας.

Η συνεχής υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και ιδιαίτερα του εργαστηριακού κλάδου, δημιουργεί δυσλειτουργίες στη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση νοσημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς σημειώνονται ήδη στα Νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς Βιοπαθολόγους, ειδικότητα εξαιρετικά σημαντική στην πρόληψη και αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων νοσημάτων.

Προηγούμενο άρθροΈκτακτη διακοπή νερού σε περιοχή της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΜενίδι: Τη Δευτέρα η απολογία του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου της 40χρονης