Σύγκρουση Δένδια – Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τις κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε με σκληρό τρόπο στις δηλώσεις του κ. Δένδια, ο οποίος παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις αναφέρθηκε στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας και τις προκλητικές της ενέργειες.

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας» από την Ελλάδα στο Αιγαίο. Επέμεινε στην προηγούμενη δήλωσή του για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, λέγοντας ότι καταπιέζονται τα δικαιώματα των μελών της, επειδή δεν αναγνωρίζεται ως «Τούρκοι» και κατηγόρησε την Ελλάδα για πρακτικές push back. «Αν εσείς εκφράζετε τέτοιου είδους προκλητικές δηλώσεις είμαι αναγκασμένος να απαντήσω» δήλωσε.

Ανταπαντώντας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε στο Τούρκο ομόλογό του, ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη είπε ότι «αυτό λέει η Συνθήκη της Λωζάννης. Η Λωζάννη ισχύει είτε αρέσει στην Τουρκία είτε όχι».

Απάντησε επίσης στο επίμονο αίτημα Τσαβούσογλου για συζήτηση των ελληνοτουρκικών σε διμερές μόνο επίπεδο, χωρίς την εμπλοκή «τρίτων μερών», της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία, αυτό δεν σημαίνει εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κεντημένου, απάντησε ο κ. Δένδιας.

Το σημείο που η ένταση κορυφώθηκε ήταν όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ πήρε για τρίτη φορά το λόγο για να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.  “Αν μιλήσουμε για τη Συνθήκη της Λωζάννης θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και για τη διαφορά της έκτασης 6-10 μιλίων μεταξύ των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.” Η απάντηση που έδωσε ο κ. Δένδιας ήταν σε ανάλογο ύφος. Είπε ότι τα νησιά έχουν στρατό επειδή δέχονται απειλή από την Τουρκία και αυτό δεν είναι επιλογή της Ελλάδας.

Προηγούμενο άρθροΦωτιά σε ξηρά χόρτα στη Σίνδο, παραπλεύρως της ΕΟ Θεσσαλονίκης-Αθηνών
Επόμενο άρθροΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ