Στον Ειρηνικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος

Στο νότιο-κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος Long March 5B, ο οποίος είχε θέσει τον πλανήτη σε συναγερμό καθώς έπεφτε ανεξέλεγκτα προς τη Γη, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Nωρίτερα, η Διοίκηση Διαστήματος του αμερικανικού στρατού (US Space Command) είχε ανακοινώσει ότι ο πύραυλος είχε επανεισέλθει στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν τα συντρίμμια του πυραύλου έχουν πέσει στη θάλασσα ή κάπου αλλού.

Την επανείσοδο του πυραύλου στην ατμόσφαιρα στις 12:08 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος (18:08 ώρα Πεκίνου) επιβεβαίωσε και ο Κινεζικός Διαστημικός Οργανισμός.

Ο νότιος Ειρηνικός Ωκεανός βρισκόταν πάντως στις περιοχές της τροχιάς πτώσης του πυραύλου, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας Διαστημικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης της Ε.Ε. (EU-SST).

Ανάμεσα στις περιοχές αυτές ήταν και η Ελλάδα, όπως επίσης και ο Ατλαντικός Ωκεανός και η ιβηρική χερσόνησος. Μάλιστα, για μια ώρα το πρωί της Παρασκευής είχε κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από αεροδρόμια της Ισπανίας.

Ο πύραυλος Long March 5B έχει χρησιμοποιηθεί συνολικά τέσσερις φορές από τον Μάιο 2020. Και τις τέσσερις φορές που χρησιμοποιήθηκε κομμάτια του κατέληξαν στη Γη.

  • Την πρώτη φορά, το 2020, συντρίμμια έπεσαν στην Ακτή Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε αρκετά κτίρια, αν και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
  • Στη δεύτερη πτήση του, τον Απρίλιο του 2021, συντρίμμια έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό, χωρίς να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα.
  • Τέλος, στην τρίτη πτήση του, τον Ιούλιο, ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό, κοντά στις Φιλιππίνες. Και τότε, η ανεξέλεγκτη πορεία του πυραύλου πίσω στη Γη είχε λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.
Προηγούμενο άρθρο24ωρη απεργία όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: ΙΧ “καρφώθηκε” σε τουριστικό λεωφορείο-Μπλόκαρε για πολλή ώρα η Αγίου Δημητρίου