Στην Ταϊβάν προσγειώθηκε χθες το αεροπλάνο με την Νάνσι Πελόζι – Οργισμένη αντίδραση της Κίνας που έχει και τη στήριξη της Ρωσίας

Στην Ταϊβάν προσγειώθηκε τελικά χθες, παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας, το αεροσκάφος με την πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι που έγινε η πιο υψηλόβαθμη Αμερικανίδα πολιτικός που επισκέφθηκε την Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Για «ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν» έκανε λόγο η Νάνσι Πελόζι προκαλώντας την οργισμένη απάντηση της Κίνας. «Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα» ανακοίνωση του Κινεζικού υπουργείου εξωτερικών.

Παράλληλα η Κίνα ανακοίνωσε δοκιμές πυραύλων και στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί, ενώ Κινεζικά μαχητικά έκαναν την εμφάνισή τους στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν.

Σις Κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις θα συμπεριληφθούν ρίψεις «πραγματικών πυρών μακρού βεληνεκούς» στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική χώρα.

Σε ορισμένες τοποθεσίες, οι κινεζικές επιχειρήσεις θα φθάσουν 20 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Ταϊβάν, με βάση τις συντεταγμένες που ανακοίνωσε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.

Την ίδια ώρα δύο Αμερικανικά Αεροπλανοφόρα με μαχητικά αεροσκάφη F-35 βρίσκονται ήδη στην περιοχή διαμορφώνοντας σκηνικό έντασης.

Ανακοίνωση υποστήριξης προς τη Κίνα εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφορικά με την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, κάνοντας λόγο για «σαφή πρόκληση» των ΗΠΑ.

 

Προηγούμενο άρθροΔιακοπή ρεύματος σε περιοχή της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροKάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ να δώσει εξηγήσεις για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν το ΥΠΕΞ της Κίνας