Στην Κωνσταντινούπολη οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα οι αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία για τις πρώτες συνομιλίες με φυσική παρουσία σε διάστημα περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί, πριν την έναρξη των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών στο Ντολμά Μπαχτσέ, με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Η επίλυση ανθρωπιστικών ζητημάτων θα είναι ο «ελάχιστος» στόχος για τους διαπραγματευτές της Ουκρανίας, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Κλίμα συγκρατημένων προσδοκιών καλλιεργείται και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αξιωματούχος του οποίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πούτιν δεν είναι πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς αυτή την ώρα.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει το Κίεβο και ότι δεν βλέπει μετακίνηση των ρωσικών δυνάμεων μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι μέρος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, που επιχειρούσαν στην Ουκρανία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Ρωσία (ή και τη Λευκορωσία) για να ανασυνταχθούν και να επιστρέψουν.

Πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, οι Financial Times σημειώνουν σε εκτενές δημοσίευμά τους, ότι η Ρωσία «δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να αποναζιστικοποιηθεί ενώ η Μόσχα είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ εάν παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερο έδαφος».

 

Προηγούμενο άρθροΠάτρα: Την Πέμπτη οι απαντήσεις για τη φαρμακευτική ουσία στον οργανισμό της Τζωρτζίνας
Επόμενο άρθροΑπό αύριο η διάθεση των τριών δωρεάν self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς