Στέλιος Βογιατζής: «Τα τελευταία δύο χρόνια, μιλάμε για μείωση της τάξης του 25% στο ζωικό κεφάλαιο»

Για τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα και με τα νέα οικονομικά δεδομένα, μίλησε στον FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο αντιπρόεδρος των νέων αγροτών και κτηνοτρόφος, Στέλιος Βογιατζής.

Ο κ. Βογιατζής αρχικά ερωτήθηκε για την μείωση του ζωικού κεφαλαίου στην οποία πρόκειται να προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι, λέγοντας: «Τα τελευταία δύο χρόνια, μιλάμε μείωση της τάξης του 25%. Και δυστυχώς αυτό δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, είναι σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε θέμα παντού. Και στην κατανάλωση κρέατος και στην κατανάλωση γάλακτος, σύμφωνα με την κατανάλωση αυτή τη στιγμή».

«9.000 κτηνοτροφικές μονάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από Ελλάδα, Βουλγαρία μέχρι και Βέλγιο, Γερμανία και Ολλανδία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιτρόπου της γεωργίας, δεν είναι καλά και ευχάριστα τα πράγματα σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα ένα περισσότερο γιατί εμείς βασιζόμαστε σε ζώα τα οποία εκτρέφονται από ζώα εκτατικής μορφής, πάνω στα βουνά. Δυστυχώς, οι άνθρωποι αυτοί δεν έβγαλαν ποτέ τα προς το ζειν και για αυτό έκλεισαν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες», σημείωσε.

«Ένα τεράστιο θέμα είναι το κοστολόγιο. Και της ενέργειας και των ζωοτροφών για τα κοπάδια μας. Ενώ ένα άλλο θέμα είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Υπάρχει τεράστιο θέμα με τα εργατικά χέρια. Και έρχονται από το Υπουργείο και μας κοροϊδεύουν. Μας λένε να κάνουμε χαρτιά για να φέρουμε εργάτες από την τάδε χώρα και έχουμε και 30% ανεργία», επισήμανε ο κ. Βογιατζής.

«Το ζήτημα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι κλείνουν οι μονάδες και θα αναγκαστούμε να πάμε σε μικρότερες μονάδες», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Τέλος, σχολίασε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων από την Ευρώπη σκόπιμα, ώστε να πλήξουν «τον τομέα της κτηνοτροφίας, ο οποίος δημιουργεί πρόβλημα στην κλιματική αλλαγή», βάσει όσων ακούγονται από το Νταβός: «Υπάρχει μια έκθεση της Κομισιόν, η οποία λέει ότι οι αγελάδες αυξάνουν την τρύπα του όζοντος. Γελάνε και τα τσιμέντα! Σε όποιο σοβαρό επιστήμονα καθίσεις και του το πεις, γελάνε και τα τσιμέντα. Σε μια μελέτη που έκανε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, λέει ότι ένα αεροσκάφος, όταν πηγαίνει από την Αθήνα μέχρι το Λονδίνο και γυρνάει πίσω, παράγει τόσα αέρια όσα παράγουν πενήντα κτηνοτροφικές μονάδες σε ένα μήνα».

Προηγούμενο άρθροΣέρρες: Εντοπίστηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων
Επόμενο άρθροΛονδίνο: Σχολικό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ βρίσκονταν μέσα παιδιά (Video)