Στεγαστικά δάνεια: Σε αδιέξοδο οι δανειολήπτες με τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων

Σε οριακή κατάσταση οδηγεί τους δανειολήπτες η συνεχόμενη αύξηση των δόσεων στεγαστικών δανείων για όσους έχουν πάρει δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Η νέα αύξηση στα στεγαστικά δάνεια που έρχεται με την απόφασή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτοξεύει πλέον τις μηνιαίες δόσεις και ουσιαστικά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περισσότερα «κόκκινα δάνεια» και πλειστηριασμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για δάνειο 100.000 ευρώ σε διάρκεια 20ετίας

Μηνιαία δόση τον Ιούνιο του 2020: 560 ευρώ
Τέλη Ιανουαρίου 2023: 667

Με την τέταρτη αύξηση που σημειώθηκε τον Μάρτιο, η μηνιαία δόση θα φτάσει τα 720, ενώ υπολογίζεται πως υπάρχουν ακόμη δύο επιτοκιακές επιβαρύνσεις τους επόμενους μήνες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μηνιαία δόση στα 782,5 ευρώ! Και προσοχή, παραπάνω μιλάμε για δάνειο 100.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό διπλασιάζεται αν μιλάμε για δάνειο 200.000 ευρώ και τριπλασιάζεται για δάνειο 300.000 ευρώ. Οι αυξήσεις βεβαίως είναι ακόμη μεγαλύτερες για τον συνολικό προϋπολογισμό μιας οικογένειας, αν δούμε δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας, δηλαδή 30ετίας ή 40ετίας το συνολικό ποσό είναι εξωφρενικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο και αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση από το 2024 και μετά. Υπολογίζεται ότι με τα τωρινά δεδομένα, η αύξηση για έναν νοικοκυριό που έχει πάρει δάνειο των 100.000 ευρώ αγγίζει και ίσως ξεπερνάει τις 2.000 ευρώ ετησίως.

 

 

Προηγούμενο άρθροCBS: Μετεωρολόγος καταρρέει σε live μετάδοση – ΒΙΝΤΕΟ
Επόμενο άρθροΜεντβέντεφ: “Κ…χαρτο» το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν”