Στα Βαρώσια για…”πικ-νικ” ο Ερντογάν, έξω απ τη Ρόδο το “Oruc Reis” και ανακοίνωση από το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ

Θλιβερή επέτειος της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου σήμερα και οι κατοχικές Αρχές ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Ταγίπ Ερντογάν, το μισό τουρκικό υπουργικό συμβούλιο και 16 βουλευτές στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί και στα Βαρώσια για να κάνει…πικ-νικ όπως είπε χαρακτηριστικά πραγματοποιώντας την πιο ιταμή πρόκληση κατά του Κυπριακού Ελληνισμού από το 1974.

Την ίδια στιγμή το Oruc Reis έφτασε χθες το βράδυ σε απόσταση αναπνοής από τη Ρόδο στα 13-14 ναυτικά μίλια ανατολικά πλέοντας παράλληλα προς την Αφάντου και το Φαληράκι. Η νέα «έξοδος» του Oruc Reis αποτελεί συνέχεια της νέας NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για το συγκεκριμένο πλοίο με ισχύ μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.

Παράλληλα χθες η Άγκυρα σε μια πρωτοφανή προκλητική ενέργεια κατηγόρησε τη χώρα μας  για «παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου» από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και «παρενοχλήσεις αεροσκαφών της», καθώς και «192 παράνομες επισκέψεις πολεμικών σκαφών της Ελλάδας σε αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου»!

Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών απάντησε στις πρωτοφανείς προκλήσεις με ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής:

«Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση».

 

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Μαρτζούκος (Ναύαρχος Ε.Α): «Έτσι πρέπει να απαντήσουμε στους τούρκους»
Επόμενο άρθροΣτο Κισινάου κόντρα στη Μολδαβία απόψε η Εθνική ομάδα του Ποδοσφαίρου