Σπύρος Πλακούδας για Αμερικανικές κυρώσεις: Το μήνυμα έχει εκπεμφθεί. Η Άγκυρα όμως το έχει λάβει; – ΗΧΗΤΙΚΟ

Ήπιες χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ερντογάν ο Σπύρος Πλακούδας, Επίκουρος καθηγητής εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Rabdan Academy με έδρα το Άμπου Ντάμπι, μιλώντας στον ρ/σ Focus 103.6 και στη Δέσποινα Μποτίτση.

«Ενδεχομένως» είπε ο κ. Πλακούδας «οι εν λόγω κυρώσεις να υπονομεύσουν την ισχύ της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ιδίως τις εξαγωγές της». Υπενθύμισε ότι η Τουρκία «δεν έχει εξάγει ακόμα ουκ ολίγα προϊόντα της (…) σε συγκεκριμένες χώρες εξαιτίας των προβλημάτων με τις άδειες εξαγωγής και ένας εκ των όρων στις κυρώσεις αυτές αφορά επί τούτου τις άδειες εξαγωγών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας».

Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο, όπως είπε ο κ. Πλακούδας, «και η απερχόμενη διοίκηση Τραμπ και η νεοεισερχόμενη διοίκηση Μπάιντεν να αναστείλουν την εφαρμογή των κυρώσεων για 180 ημέρες». Τόνισε δε, ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη εκπέμψει το μήνυμα στην Άγκυρα: Για πρώτη φορά κυρώσεις εις βάρος ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ από την ηγέτιδα δύναμή του, για λόγους συνεργασίας με τον εχθρό του ΝΑΤΟ, τη Ρωσία. «Το μήνυμα έχει εκπεμφθεί, έχει ληφθεί στην Άγκυρα;» διερωτήθηκε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, αναφέρθηκε στη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Ας αναρωτηθούμε πού θα οδηγηθεί η Ελλάδα εάν αξιοποιήσει τη στρατηγική σχέση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και, κυρίως, εάν αξιοποιήσει αυτό τον πακτωλό των χρημάτων στα σεντούκια και στα επενδυτικά ταμεία των Εμιρατιανών», είπε. «Διόλου τυχαία, τα Εμιράτα έχουν συμμαχήσει και με άλλες ισχυρές αντί-τουρκικές δυνάμεις, όπως με τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Ινδία, χώρες με τις οποίες λίαν συντόμως η Ελλάδα θα συνεργαστεί αν όχι συμμαχήσει. Δηλαδή, θα προμηθευτούμε από τους Γάλλους τα Rafale, ενδεχομένως να υπογράψουμε μία ανάλογη αμυντική συμφωνία -όπως με τα Εμιράτα- με τους Γάλλους, οι οποίοι Γάλλοι συμμαχούν με τους Εμιρατιανούς κατά Τούρκων και Καταριανών στη Λιβύη», τόνισε ο κ. Πλακούδας συμπληρώνοντας τέλος, ότι υπάρχει μία αόρατη νοητή κλωστή που ενώνει κάποια πράγματα.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξή του στον παρακάτω σύνδεσμο:

Προηγούμενο άρθροΕλληνική Λύση-Ανακοίνωση για την μελλοντική επένδυση της «γερμανικής» εταιρείας που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Επόμενο άρθροe-ΕΦΚΑ: Παράταση έως 21/12 για τις αιτήσεις κληρονόμων συνταξιούχων.