Σουδάν: Κατάπαυση του πυρός 72 ωρών ανακοίνωσαν οι παραστρατιωτικοί

Smoke rises in Omdurman, near Halfaya Bridge, during clashes between the Paramilitary Rapid Support Forces and the army as seen from Khartoum North, Sudan April 15, 2023. REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah

Οι παραστρατιωτικοί στο Σουδάν ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, διάρκειας 72 ωρών, από τις 06:00 (07:00 ώρα Ελλάδας)έτσι ώστε να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Η εκεχειρία «συμπίπτει με το Έιντ αλ Φιτρ» και σκοπό έχει «να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση πολιτών και για να τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους», ανέφεραν οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης σε ανακοίνωσή τους.
Για την ώρα δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από τον τακτικό στρατό, ενώ υπενθυμίζεται πως προηγούμενες ανακοινώσεις των αντιμαχόμενων περί κήρυξης κατάπαυσης του πυρός έμειναν ανεφάρμοστες.
Οι ΔΤΥ ανέφεραν πως ανέλαβαν δράση σε «νόμιμη άμυνα» για να αποκρούσουν αυτή που περιέγραψαν ως απόπειρα «πραξικοπήματος» και πρόσθεσαν πως δεσμεύονται σε «απόλυτη κατάπαυση του πυρός» από σήμερα.
Τουλάχιστον 330 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες
Από το Σάββατο, όταν η διελκυστίνδα για την εξουσία ανάμεσα στους στρατηγούς Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή Χαμέτι, μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 330 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί χιλιάδες άλλοι.
Οι πιο σκληρές μάχες δίνονται στην περιοχή της πρωτεύουσας Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ, όπου τα σημάδια του μακρόχρονου πολέμου που θεωρητικά τερματίστηκε πριν από τρία χρόνια δεν έχουν επουλωθεί ακόμα.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μπουρχάν και ο επικεφαλής των ΔΤΥ Χεμέντι βρίσκονταν σε συμμαχία όταν ανέτρεψαν μαζί τον Οκτώβριο του 2021 τη μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες. Όμως ο τελευταίος σταδιακά άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας και η διένεξη ανάμεσά τους που σιγόβραζε για μήνες οδήγησε στο ξέσπασμα της αιματηρής αναμέτρησης των δυνάμεών τους από το Σάββατο.

Προηγούμενο άρθροΤεράστιες οι ελλείψεις στα φάρμακα – Ο κίνδυνος της Δημόσιας Υγείας είναι ορατός περισσότερο από ποτέ
Επόμενο άρθροΔιπλασίασαν τα κέρδη τους το 2022 τα “κοράκια” των πλειστηριασμών