Σήμερα στους Ιερούς Ναούς ο Ακάθιστος Ύμνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου

focusfm.gr
19 Απριλίου 2024, 18:50
Σήμερα στους Ιερούς Ναούς ο Ακάθιστος Ύμνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου

Ο “Ακάθιστος ύμνος”, («Κοντάκιο») της Ορθόδοξης Εκκλησίας ψάλλεται σήμερα ολόκληρος σε όλους τους ιερούς ναούς της χώρας προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος.

Είναι ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα).

Ο ύμνος αυτός ονομάζεται «Ακάθιστος» από την όρθια στάση που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας της. Όλοι οι πιστοί έψαλλαν τον Ακάθιστο ύμνο όρθιοι, υπό τις συνθήκες που θεωρείται ότι εψάλη για πρώτη φορά, ενώ το εκκλησίασμα παρακολουθούσε όρθιο και την ακολουθία της εορτής του Ευαγγελισμού, με την οποία συνδέθηκε ο ύμνος.

Φωτογραφία: Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού Πανοράματος