Σήμερα οι αποφάσεις για την παρουσία των ξένων θεατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Σε εξέλιξη είναι διαδικτυακή συνάντηση, μεταξύ της οργανωτικής επιτροπής Tokyo 2020, της ιαπωνικής κυβέρνησης, των αρχών του Τόκιο και Διεθνών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Επιτροπών, προκειμένου να αποφασιστεί η παρουσία θεατών από το εξωτερικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑFP).

«Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν, είναι και παραμένει η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και του ιαπωνικού λαού», δήλωσε ο Τόμας Μπαχ, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), προσθέτοντας: «Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις που μπορεί να απαιτούν θυσίες από την πλευρά όλων».

Από τις αρχές Μαρτίου, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν, ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη επιλέξει την απαγόρευση των θεατών από το εξωτερικό, ιδίως λόγω της ανησυχίας του ιαπωνικού πληθυσμού για την Covid-19 και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

«Δεν συνέβη ποτέ πριν να απαγορευτεί σε ξένους θεατές να εισέλθουν στη χώρα υποδοχής κατά τη διάρκεια των Αγώνων, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αμβέρσα το 1920», σημειώνει ο Ζαν Λουπ Σαπελέ, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης ( Ελβετία) και ειδικός στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο πονοκέφαλος της αποζημίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων εισιτηρίων που πωλήθηκαν εκτός Ιαπωνίας θα πρέπει επίσης επίσης να αντιμετωπιστεί, όπως και ο αντίκτυπος στον προϋπολογισμό 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, ρεκόρ για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο εμβολιασμός των συμμετεχόντων δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά η ΔΟΕ τον ενθαρρύνει. Ακόμη ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται να αγοράσει εμβόλια από την Κίνα, μια κίνηση που εξέπληξε τους Ιάπωνες διοργανωτές.

Ετσι όλα δείχνουν ότι οι «Ολυμπιακοί Αγώνες της πανδημίας» θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην τηλεόραση, των οποίων τα δικαιώματα μετάδοσης είναι ζωτικής σημασίας για τα οικονομικά της ΔΟΕ.