Σφοδρές μάχες μαίνονται για τον έλεγχο της πόλης Σεβεροντονέτσκ – Εκρήξεις ακούστηκαν και στο Κίεβο

Φωτογραφία αρχείου

Οδομαχίες μαίνονται στο κέντρο της Σεβεροντονέτσκ, της στρατηγικής σημασίας πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν την επίθεσή τους με στόχο να ελέγξουν όλη την κοιλάδα του Ντονμπάς.

Η πόλη παραμένει στο επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης στην κοιλάδα Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που ελέγχουν εν μέρει οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες από το 2014 και την οποία η Μόσχα θέλει να θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της.

Οι πληροφορίες για την κατάσταση των δυνάμεων εκεί παραμένουν συγκεχυμένες.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, οι Ουκρανοί στρατιώτες αποσύρονται από την πόλη. “ Μονάδες του ουκρανικού στρατού που έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες στη διάρκεια των μαχών για τη Σεβεροντονέτσκ (έως και κατά 90% σε πολλές μονάδες), υποχωρούν προς τη Λισιτσάνσκ”, μια γειτονική πόλη, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά του το Κίεβο ισχυρίζεται ότι μάχεται για την ανακατάληψη της πόλης.

Συνολικά η Ρωσία έχει τριπλασιάσει από την αρχή της εισβολής της την έκταση των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της, φτάνοντας τα 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το 20% της χώρας, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

Στη νότια Ουκρανία, στην περιοχή της Χερσώνας, η Μόσχα “ εξακολουθεί να βομβαρδίζει τις κατεχόμενες περιοχές και τις θέσεις του ουκρανικού στρατού”, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης στις περιοχές που ελέγχουν οι Ρώσοι.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε μια γέφυρα από την οποία αναπτύσσονταν ξένοι μισθοφόροι κοντά στη Ντατχνόε, στην επαρχία της Οδησσού, και ότι έπληξε με πυραύλους ένα κέντρο εκπαίδευσης πυροβολητών κοντά στη Στέτσκοβκα, στην επαρχία Σούμι, όπου ξένοι εκπαίδευαν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς στη χρήση του ολμοβόλου Μ777.

Το λιμάνι της Μικολάϊφ επίσης επλήγη από ρουκέτα, όπως και μια γεωργική επιχείρηση στο μεγάλο λιμάνι της Οδησσού, όπου αποθήκες υπέστησαν ζημιές και δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Κίεβο.

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις – «Τρομοκράτες στην Ελλάδα» δήλωσε ότι βλέπει ο Ερντογάν μιλώντας σε κομματικό του ακροατήριο
Επόμενο άρθροΟ αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων εξελέγη πρόεδρος στην Αλβανία