Σε ενεργειακή περιδίνηση η Ευρώπη – Ενέργεια με το δελτίο και επιστροφή στον άνθρακα

Η Ευρώπη… σείεται: Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης της Κομισιόν ενώπιον της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης περιλαμβάνει σενάριο τρόμου, με κριτήρια για την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο και «φραγή» στην ψύξη και στη θέρμανση,

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα σενάριο όπου θα πρέπει να ζήσουμε χωρίς το ρωσικό αέριο εντελώς », προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη με αφορμή την εθνική επέτειο της Γαλλίας.

Λίγο νωρίτερα, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είχε φροντίσει να στείλει άσχημα μαντάτα στην Ευρώπη για την προμήθεια με ρωσικό φυσικό αέριο λέγοντας στο πρακτορείο Interfax ότι η επανέναρξη των παραδόσεων μέσω του αγωγού Nord Stream , θα εξαρτηθεί «από τη ζήτηση των εταίρων μας και τις παράνομες κυρώσεις». Άλλωστε και η Gazprom προειδοποίησε πώς δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την επαναλειτουργία του αγωγού.

Ολες οι χώρες αναμένουν βέβαια και τις ανακοινώσεις της Κομισιόν την προσεχή Τετάρτη, 20 Ιουλίου, καθώς θα παρουσιαστεί το σχέδιο για την «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν χειμώνα χωρίς κινδύνους».

Σε αυτό το κλίμα ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden έκανε λόγο για έναν πραγματικά σκληρό χειμώνα λέγοντας πως η Ευρώπη ενδέχεται να χρειαστεί να επιβάλει δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας λόγω της μειωμένης προσφοράς φυσικού αερίου.

Η κρίση αναγκάζει τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να επιστρέψουν στην ρυπογόνο καύση άνθρακα για να αυξήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο συναγερμός έχει ηχήσει για τα καλά… και δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα επιστρέφει άρον – άρον στον λιγνίτη.

Χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν τα εναλλακτικά σενάρια και αποφασίστηκε η ΔΕΗ να διπλασιάσει την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη για τους επόμενους 12 μήνες. Μέσα στο φθινόπωρο υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα παραγωγής ρεύματος Πτολεμαΐδα 5.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ηλιοφάνεια και περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας
Επόμενο άρθροΧωρίς λεωφορεία για έξι ώρες σήμερα η Θεσσαλονίκη – Νέα στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ