Σε διεθνούς κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) συμμετείχε η Ελληνική Αστυνομία.

Η επιχείρηση υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol, το διάστημα από 1 έως 31 Οκτωβρίου, σε 16 χώρες, με τη συμμετοχή τραπεζικών ιδρυμάτων, εμπόρων ηλεκτρονικών καταστημάτων και αστυνομικών Αρχών, μεταξύ των οποίων και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κύριος στόχος της δράσης (eComm 2020) ήταν, μέσω συντονισμένων ενεργειών μεταξύ των Αρχών επιβολής του νόμου, ο εντοπισμός εγκληματικών δικτύων τα οποία είναι ύποπτα για διαδικτυακές απάτες και η ανάλυση του τρόπου δράσης τους.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν συνολικά 22 άτομα.

Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος:

Διερευνήθηκαν 13 υποθέσεις απάτης κι απάτης με υπολογιστή που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, με τη συνολική ζημία που καταγγέλθηκε να ανέρχεται σε 91.224 ευρώ.
Εξιχνιάστηκαν δύο από αυτές τις υποθέσεις, για τις οποίες σχηματίσθηκαν αντίστοιχες δικογραφίες τακτικής διαδικασίας, σε βάρος δύο Ελλήνων δραστών. Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Οι κυριότεροι τρόποι δράσης ήταν:

Άγνωστοι δράστες, κάνοντας χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πιστωτικών/χρεωστικών καρτών θυμάτων, πραγματοποίησαν συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα (π.χ. συναλλαγές σε ιστοτόπους και διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρείες). Στις περιπτώσεις αυτές, τα στοιχεία των καρτών αποκτήθηκαν κυρίως μέσω επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing)
Πολίτες που πραγματοποίησαν διαδικτυακές αγορές μέσω ιστοτόπων ελληνικών κι αλλοδαπών ηλεκτρονικών εμπόρων κατέβαλαν το αντίστοιχο χρηματικό ποσό, αλλά ουδέποτε έλαβαν τις παραγγελίες τους.
Λόγω της πανδημίας Covid-19, πολλές από τις περιπτώσεις αφορούν απατηλές συναλλαγές Διαδικτύου, που σχετίζονται με αγορές χειρουργικών μασκών, γαντιών κλπ.

Σημειώνεται πως με πρωτοβουλία της Europol, πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης, υπό την αιγίδα της δράσης eComm 2020 στην οποία λαμβάνει μέρος και η Ελλάδα. Η καμπάνια απευθύνεται στους ηλεκτρονικούς εμπόρους, με συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν πιθανές απατηλές συναλλαγές και να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν την επιχείρηση και τους πελάτες τους από τέτοιες επιθέσεις.

Περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την επιχείρηση, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Europol.

Αντίστοιχα, το ενημερωτικό υλικό που απευθύνεται στους ηλεκτρονικούς εμπόρους έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες:

https://www.europol.europa.eu/activities-services/public-awareness-and-prevention-guides/safe-sales-safe-revenue

https://www.europol.europa.eu/publications-documents/safe-sales-revenue

https://www.europol.europa.eu/publications-documents/safe-sales-safe-revenue-poster

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88
Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, e-mail, στο: [email protected]
Μέσω των εφαρμογών (applications) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID και FEELSAFE
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (Portal) της Ελληνικής Αστυνομίας https://portal.astynomia.gr
Μέσω Twitter: @CyberAlertGR

Σχετική ενημέρωση, τέλος, υπάρχει και στον δικτυακό τόπο http://cyberalert.gr/e-commerce/ .

Προηγούμενο άρθροΥπ. Μεταφορών: Αναστέλλονται έως τις 30 Νοεμβρίου οι εξετάσεις οδήγησης ΙΧ και μοτοσικλετών
Επόμενο άρθροΤζον Φαν΄τ Σιπ και Κάρλος Ζέκα μίλησαν για τους αγώνες της Εθνικής (BINT.)