Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι με το υψηλό κόστος παραγωγής-Προειδοποιούν για ελλείψεις γαλακτοκομικών προϊόντων

Το αυξημένο κόστος παραγωγής έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών κτηνοτροφικών μονάδων στη χώρα και την ίδια ώρα οι τιμές στο κρέας συνεχώς αυξάνονται και γίνονται πλέον απλησίαστες.

Επιπλέον όπως τονίζουν οι κτηνοτρόφοι το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο και αβάσταχτο για αυτούς. Έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες και οι ζωοτροφές κατά 100%-150%, καθώς επίσης και η ενέργεια κατά 300% λένε χαρακτηριστικά
Στην κτηνοτροφία, μεταξύ 2019 και 2022 το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί, ενώ σε σχέση με πέρυσι το φθινόπωρο έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 25%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Μια πρώτη εικόνα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) για το πρώτο εξάμηνο του 2022 δείχνει μείωση 1,5% στην ελληνική παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, με το «κακό» σενάριο να προβλέπει 5% μείωση ως το τέλος του έτους και γενικά μειωμένη παραγωγικότητα για τη φετινή σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν να μειωθούν οι ελληνικές εξαγωγές σε ΠΟΠ προϊόντα όπως η φέτα, να επιταχυνθεί η ερήμωση της υπαίθρου καθώς ο πληθυσμός των κτηνοτρόφων είναι «γερασμένος», αλλά και να ακριβύνει ακόμα περισσότερο το τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή.
Ο κλάδος της κτηνοτροφίας απασχολεί περίπου 350.000 άτομα σε οικογενειακές κατά βάση επιχειρήσεις, όπου εάν προστεθούν οι εργαζόμενοι φτάνουν το μισό εκατομμύριο. Η κτηνοτροφία απορροφά το 1/3 της φυτικής παραγωγής της χώρας, με το πρόβλημα στην αλυσίδα να μεταφέρεται και στους υπόλοιπους καλλιεργητές εφόσον οι κτηνοτρόφοι στερούνται ρευστότητας για να αγοράσουν ζωοτροφές.

Προηγούμενο άρθροΟκτώ φορές ισόβια στον ψευτογιατρό – Δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό
Επόμενο άρθροΠάτρα: Άγνωστοι «εισέβαλαν» σε σούπερ μάρκετ, αφαίρεσαν διάφορα είδη και εξαφανίστηκαν