Σε απεργία γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ

Οι υγειονομικοί σε όλη την Ελλάδα απεργούν σήμερα (22.02.2023), ενώ τα σωματεία τους ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Μαβίλη και αυτή τη στιγμή πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Υγείας.

Αλλά και οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης, τα σωματεία εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Λασιθίου συνδιοργανώνουν το απόγευμα της Τετάρτης (22.02.2023) συλλαλητήριο και συναυλία για την Υγεία, στις 17:00 στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπογραμμίζει ότι μάχεται για την αναστροφή του καθεστώτος υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των Νοσοκομείων, με την επισήμανση ότι οι δαπάνες υγείας είναι καθηλωμένες εδώ και 10 χρόνια.

«Δεν μπορεί οι Δημόσιες Δαπάνες υγείας να παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ (Μ.Ο. χώρες Ευρώπης 7,5% του ΑΕΠ). Έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών, ιδιωτικοποιείται το σύστημα αργά αλλά σταθερά και οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών υγείας» .

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1δις ευρώ προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης, συντήρησης του εξοπλισμού και των υποδομών. Δηλώνει την αντίθεσή της στη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, σημειώνοντας: » Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του Συστήματος», λένε οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία.

Επίσης, κάνουν λόγο για “διαχρονικές ευθύνες” και επισημαίνουν ότι έχουμε τα λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (συνολικά 35.000 κλίνες) όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

Η Ομοσπονδία ζητάει, επίσης, την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου και την ενίσχυση των Νοσοκομείων με προσωπικό.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία και εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα Νοσοκομεία.

Προηγούμενο άρθροΜιχάλης Κατρίνης: Ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ισχυρή κοινωνία
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Συνεπιβάτης μηχανής υπέστη ανακοπή καρδιάς στην Αγγελάκη