Σε 48 δόσεις ο φόρος για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για εισοδήματα ή αναδρομικά που έλαβαν έχουν συνταξιούχοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι μεν πρώτοι θα καταχωρίσουν και θα υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις τα εισοδήματα που έλαβαν το περυσινό έτος και αφορούν παλαιότερες χρήσεις, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές για το προηγούμενο φορολογικό έτος. Ο φόρος που θα προκύψει μπορεί να αποπληρωθεί είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις. Οι συνταξιούχοι μπορούν για παράδειγμα να εντάξουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν σε ρύθμιση και μάλιστα να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί σε 24 δόσεις, ενώ οι υπόλοιποι σε 24 δόσεις, εκτός και εάν πρόκειται για κληρονομιά που οι δόσεις ανεβαίνουν στις 48.

H τροποποιητική δήλωση για τους συνταξιούχους υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε. Για παράδειγμα για αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2022 τα οποία αφορούν το έτος 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.

Οι 48 δόσεις καθορίζονται με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στην πάγια ρύθμιση ενώ οι δόσεις είναι έντοκες. Οσοι επιλέξουν μικρότερο αριθμό δόσεων θα έχουν και μικρότερο επιτόκιο. Οσο αυξάνονται οι δόσεις αυξάνεται και το επιτόκιο. Μετά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών. Μόνο με την πληρωμή της πρώτης δόσης επικυρώνεται η ρύθμιση.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων για να μη χάσουν τη ρύθμιση. Η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:

– Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς, δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

– Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.

– Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά (ανεξάρτητα από την υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης στην οποία έχουν βεβαιωθεί).

– Έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών.

– Γενικώς, στην περίπτωση που διαπιστωθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης ότι δεν πληρούνται οι όροι η ρύθμιση απόλλυται και ο οφειλέτης χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης και καταπίπτουν οι προσφερθείσες εγγυήσεις.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου/capital.gr

Προηγούμενο άρθροΠερού: Έκρηξη σε ορυχείο χρυσού-Τουλάχιστον 27 νεκροί
Επόμενο άρθροΚύπρος: Έγκλημα με θύμα 35χρονη Ουκρανή – Αναζητείται 25χρονος Τούρκος