Σ. Φενέκος στον Focus FM: Αποτροπή χωρίς να εμπεριέχει απειλή δεν υφίσταται. – ΗΧΗΤΙΚΟ

Ο υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., Στέλιος Φενέκος, μιλώντας στον ρ/σ Focus 103.6 και στη Δέσποινα Μποτίτση, εξήγησε γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμφωνηθούν συγκεκριμένες σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία μπορεί πλέον να συνεχίσει ανεμπόδιστα τις προκλητικές της διεκδικήσεις και την καταπάτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.


«Το ζήτημα των κυρώσεων δεν είναι αποτελεσματικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Τουρκία. Σκληρές κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα επειδή εμπλέκουν και συμφωνίες εμπορίου, ρήτρες, προγράμματα που “τρέχουν”, είναι δύσκολο να επιβληθούν και να συμφωνηθούν. Από παλιά δεν πίστευα σε αυτό το επίπεδο των κυρώσεων. Πίστευα περισσότερο στις αρνησικυρίες» εξήγησε και μίλησε για επιβολή βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, στα χρηματοδοτικά και προ-ενταξιακά προγράμματα. «Μόνο τέτοια μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά» υπογράμμισε ο κ. Φενέκος.

«Μέχρι τώρα η Γαλλία μας έλεγε να κάνουμε μια αμυντική συμμαχία μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε., που προβλέπεται να υπάρχουν διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες. Αρνηθήκαμε την Γαλλία. Σε λίγο θα είμαστε επαίτες, θα παρακαλάμε τη Γαλλία να μας βοηθήσει γιατί, όπως φαίνεται, ούτε στην Ευρώπη είναι έτοιμες να βοηθήσουν οι περισσότερες χώρες. Αυτά που λέει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αποτελούν σημάδι ότι η Αμερική θα προσπαθήσει να ξαναπάρει στην αγκαλιά της την Τουρκία και θα αρχίσει ένα επίπεδο συμβιβασμού και υποχωρήσεων που θα μας πονέσουν», ανέφερε ο ίδιος.

Αποτροπή χωρίς να εμπεριέχει απειλή δεν υφίσταται

«Όταν λες “αποτρέπω έναν αντίπαλο”, τον αποτρέπεις γιατί φοβάσαι ότι αν κάνει κάτι, εσύ θα αντιδράσεις. Όταν, λοιπόν, αυτός το κάνει και εσύ δεν αντιδράς με κανένα τρόπο και υποχωρείς συνέχεια, τότε δεν υπάρχει η έννοια της αποτροπής. Ο κίνδυνος μετά είναι ο εξής: ενώ αυτό που ήθελες στην αρχή ήταν αποτρεπτικά μέσα, δηλαδή λιγότερα έξοδα και λιγότεροι εξοπλισμοί αλλά μόνο τόσοι ώστε να τον κάνουν να πονέσει αν χρειαστεί, τώρα φθάνεις στο σημείο ώστε τα μέσα που πρέπει να έχεις να είναι τέτοια για να μπορέσεις να κυριαρχήσεις, όχι να τον αποτρέψεις» υπογράμμισε.

Τέλος, αναφερόμενος στη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η χώρα μας, είπε ότι θα έπρεπε να ορίσουμε την υφαλοκρηπίδα μας και την ΑΟΖ «γιατί είναι θέμα δικαιοδοσίας και, μάλιστα σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ, εάν δεν εφαρμόσεις εσύ τα δικαιώματά σου, τότε μπορεί να τα καταπατήσει ο οποιοσδήποτε άλλος».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξή του στον παρακάτω σύνδεσμο:

Προηγούμενο άρθροΕργασίες συντήρησης σε οδικό τμήμα της ΕΟ Θεσσαλονίκης-Μουδανιών. Πότε θα διακοπεί η κυκλοφορία.
Επόμενο άρθροΠοιοι και γιατί πολεμούν το φάρμακο των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα; Κ. Φαρσαλινός στον Focus FM (HXHTIKO)