Σ. Χριστόφιλος: Αντισυνταγματικά και άστοχα ως προς τον σκοπό που υπηρετούν, δηλαδή την προστασία της δημόσιας Υγείας, πολλά από τα περιοριστικά μέτρα. – ΗΧΗΤΙΚΟ

“Ασφαλώς” απάντησε ο νομικός Σπυρίδων Χριστόφιλος ερωτηθείς αν ή καραντίνα επηρεάζει τα δικαιώματά μας.
Σε συνέντευξή του στον Focus FM και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση, τόνισε ότι ορισμένα από τα μέτρα είναι αντισυνταγματικά και άστοχα ως προς τον σκοπό που υπηρετούν, δηλαδή την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο κ. Χριστόφιλος έφερε ως παράδειγμα την απαγόρευση του ψαροντούφεκου στο Lockdown διερωτώμενος πώς αυτό συνέβαλλε στην προστασία της δημόσιας υγείας.

“Υπάρχει μια νέα εποχή, στην οποία ο πολίτης πρέπει να στέκεται κριτικά και να αφυπνιστεί, να έχει σε δράση τα συνταγματικά και δημοκρατικά του αντανακλαστικά” επισήμανε συμπληρώνοντας ότι την ίδια ώρα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και ο νομοθέτης. “Στις μετακινήσεις δεν προβλέπονται πολλές υποπεριπτώσεις του κοινωνικού βίου” σημείωσε ο κ. Χριστόφιλος εξηγώντας ότι “αν κάποιος π.χ. έχει εξοχικό στη Χαλκιδική και ζεί στη Θεσσαλονίκη, δεν προβλέπεται από το νόμο η μετακίνηση στην περίπτωση που πλημμυρίσει ή πάρει φωτιά”. Πρόκειται για μία έκτακτη ανάγκη που αφορά την ιδιοκτησία, την περιουσία του πολίτη, τόνισε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του χαρακτήρισε “παραλογισμό” το γεγονός ότι τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά και “κυνηγάμε με αυστηρότητα και αυταρχισμό τους γονείς των παιδιών όταν πηγαίνουν για δουλειά”. “Αυτό δεν είναι υγειονομική βόμβα;” διερωτήθηκε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι “δεν αρκεί μια απλή και γενική επίκληση της δημόσιας υγείας για να αποστερήσεις την ελευθερία του ανθρώπου. Πρέπει να είναι σαφώς περιορισμένη και, σε πολλά μέτρα δεν είναι σαφώς προσδιορισμένη”.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξή του στον παρακάτω σύνδεσμο:

Προηγούμενο άρθροΕξοπλισμό για την απολύμανση χώρων προμηθεύτηκε ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Ωραιοκάστρου
Επόμενο άρθροΥπ. Υγείας: Κατειλημμένες οι 132 από τις 148 ΜΕΘ COVID στη Θεσσαλονίκη