“Τρύπα” 60.000 κενών θέσεων στον τουρισμό εξαιτίας κακών εργασιακών συνθηκών

Η τουριστική σαιζόν μπορεί να έχει ήδη αρχίσει αλλά οι κενές θέσεις στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθημερινά αυξάνονται καθώς πολλοί εργαζόμενοι λόγω των συνθηκών εργασίας παραιτούνται από την εργασία τους.

Οι ελλείψεις προσωπικού φτάνουν τις 60.000 και αφορούν κυρίως σε σεφ, ζαχαροπλάστες, ρεσεψιονιστ, σερβιτόρους και καμαριέρες.
Ο λόγος που υπάρχουν τόσες πολλές κενές θέσεις δεν οφείλεται σε αύξηση των αναγκών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αλλά στις κακές εργασιακές συνθήκες με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου να προτιμούν να μείνουν σπίτι τους παρά να εργαστούν.
Παράλληλα σε τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να παρανομούν με αδήλωτους εργαζόμενους, με εργαζόμενους να υπερβαίνουν το νόμιμο ωράριο, ενώ στην Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον Επισιτισμό και Τουρισμό φτάνουν καθημερινά δεκάδες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργοδοτικής νομοθεσίας.
Μόλις πριν λίγες ημέρες σε ελέγχους της Τουριστικής αστυνομίας στην Μύκονο στις 6 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν να παρανομούν οι 5 από αυτές,
Πιο συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία βρέθηκαν 11 εργαζόμενοι εκτός δηλωθείσας ημέρας εργασίας, ένας εκτός ωραρίου εργασίας και ένας που δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού, σε ψητοπωλείο να απασχολούνται 3 εργαζόμενοι εκτός δηλωθείσας ημέρας εργασίας και 2 εκτός ωραρίου εργασίας, σε εστιατόριο – μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος που δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού, σε καφέ μπαρ να απασχολείται εργαζόμενος εκτός δηλωθείσας ημέρας εργασίας και σε εστιατόριο να απασχολούνται 4 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου εργασίας.
οι λόγοι που δεν πάνε οι εργαζόμενοι για εργασία είναι:
– οι χαμηλοί μισθοί και η εργοδοτική παραβατικότητα
– πολλοί εργαζόμενοι δεν άντεξαν τα δύο τελευταία χρόνια να μην εργάζονται και να λαμβάνουν 534 ευρώ το μήνα.
– και θο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι καλούνται τους μήνες που δεν εργάζονται να μένουν χωρίς μισθό.
Οι εργαζόμενοι λένε διαμαρτύρονται επειδή το ταμείο ανεργίας που λαμβάνουν μετά το τέλος της τουριστικής σαιζόν εξακολουθεί να είναι μόνο τρεις μήνες και θύμισε ότι όπως θεσμοθετήθηκε το 2013 με τα μνημόνια(πριν ήταν 5 μήνες). Παρόλο που έχουν περάσει εννέα χρόνια δεν έχει αλλάξει κάτι.
Στο μεταξύ έληξε η προθεσμία για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δήλωναν στον ΟΑΕΔ τις κενές θέσεις εργασίας τους.

Προηγούμενο άρθροΝέα Πέραμος: Κυριάκος Βελόπουλος για κυβερνητικούς χειρισμούς και Ερντογάν!
Επόμενο άρθροΘησείο: Άνδρας έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ