“Καίνε τα επιτόκια” – Από 170-200 ευρώ επιπλέον η επιβάρυνση για δάνειο 100.000 ευρώ// Α. Νούκα στον Focus FM

«Είναι μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Είναι η πέμπτη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2022. Είναι μία εκτόξευση πλέον των δόσεων του δανείου…Η αύξηση της δόσης εξαρτάται και από το πότε έχει χορηγηθεί το δάνειο. Όσο πιο παλιά έχει χορηγηθεί το δάνειο, τόσο λιγότερη είναι η επιβάρυνση. Δάνειο 100.000 ευρώ που δόθηκε το 2007-2008, και είναι 25ετίας, έχει περίπου επιβάρυνση γύρω στα 170-200 ευρώ.
Όπως καταλαβαίνετε, αυτό μας φέρνει πάλι μπροστά σε έναν κίνδυνο να “κοκκινίσουν” ξανά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί ή δάνεια που έχουν ρυθμιστεί μέσω του νόμου Κατσέλη», δήλωσε στον Focus FM 103.6 και στην δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

Για τη μεταβίβαση των δανείων στα funds και τις δυσκολίες στην επικοινωνία με αυτές τις εταιρίες, η κ.Νούκα απάντησε:
«Πράγματι είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία. Εδώ πολλές φορές είναι δύσκολη η επικοινωνία ημών, των δικηγόρων, που δεν απευθυνόμαστε στο τηλεφωνικό κέντρο. Δεύτερον, αυτό που λέτε ότι δεν τους ενημερώνουν (σ.σ. τους δανειολήπτες) για τη δόση, κανονικά ο δανειολήπτης, εφόσον δεν έχει την ενημέρωση, θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί τους για να δει που βρίσκεται η δόση. Εάν δε το κάνει αυτό, αρχίζει το πρόβλημα, γιατί δημιουργούνται ληξιπρόθεσμα. Κάποια στιγμή, όμως, θα επικοινωνήσουν αυτοί μαζί του, για να του πουν μετά από κάποια στιγμή, μετά από 5-6 μήνες, ότι έχει μαζευτεί αυτό το τάδε ποσό. Πάντως, είναι όντως πρόβλημα να παρακολουθεί ο δανειολήπτης όλη αυτή την επιτοκιακή επιβάρυνση. Ούτε οι ίδιοι οι υπάλληλοι πολλές φορές το ξέρουν»
«Κοιτάξτε, αναλόγως τι λέει η σύμβαση που έχουν υπογράψει. Και εδώ θέλω να κάνω ένα διαχωρισμό, γιατί είναι πολύ σοβαρός ο διαχωρισμός. Ανάμεσα στους δανειολήπτες από το νόμο Κατσέλη και όλους τους υπόλοιπους. Σε όλους τους υπόλοιπους, λοιπόν, για να ξεκινήσουν δικαστικές ενέργειες και μετά κατασχέσεις και πλειστηριασμοί και άρα στο τέλος έξωση, θα πρέπει να ανατρέξουμε στη σύμβαση να δούμε πότε δίνεται το δικαίωμα καταγγελίας στην εταιρία διαχείρισης στην τράπεζα ή στην εταιρεία. Συνήθως δίνεται στο τρίμηνο. 90 μέρες. Θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τρεις δόσεις και μετά να έρθει ο φόβος της καταγγελίας. Τότε προχωράνε στις δικαστικές ενέργειες»
Και συμπλήρωσε:

«Για εκείνους με το νόμο Κατσέλη, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Διότι αν δεν πληρώσεις ακόμη και μια δόση, αρχίζει η έκπτωση νομικά. Αρκεί ένα εξώδικο της τράπεζας ή του fund για να σε “πετάξει” έξω από την προστασία του νομοθέτη. Για αυτό και θέλει προσοχή, ειδικά στο νόμο Κατσέλη για το πώς πληρώνουμε τις δόσεις…»
Με την απόφαση του Αρείου Πάγου να εκκρεμεί για το αν θα επιτρέπεται στα funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, η κ.Νούκα τόνισε:

«Θα είναι μια ιστορική απόφαση κατά την άποψή μου(…) Για μένα το πολύ σοβαρό νέο στοιχείο κατά τη διαδικασία του Αρείου Πάγου, είναι το γεγονός ότι παρουσιάστηκε μια οικονομική έκθεση, υπογεγραμμένη από δύο οικονομολόγους, οι οποίοι έκαναν από μία μελέτη και κατέληξαν σε ένα συμπέρασμα ότι οι διαδικασίες που επέλεξαν αυτοί να μεταβιβαστούν τα δάνεια ανέρχεται σε 58,8 δισεκατομμμύρια ευρώ.
Με το νόμο του 2003, οι εταιρίες διαχείρισης, δηλαδή οι εντολοδόχοι των funds, δε δικαιούνται να κάνουν καμία δικαστική ενέργεια. Δηλαδή, ούτε διαταγή πληρωμής, ούτε κατασχέσεις, ούτε πληστειριασμούς. Αντίθετα, ο νομοθέτης του 2015, τους έδωσε τη δυνατότητα να κάνουν τα παραπάνω και μια σειρά άλλων ενεργειών. Έτσι, οι εταιρίες επικαλούνταν τη διάταξη του 2015 που τους έδινε αυτά τα δικαιώματα»

Προηγούμενο άρθροΟ ΒΑΤΡΑΧΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΣΤΟΝ FOCUS FM 103,6
Επόμενο άρθροΤσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από όλες τις ψηφοφορίες στην Βουλή – Ζητά άμεσα εκλογές