Πρόστιμα για όσους δεν πιάσουν το 30% σε ηλεκτρονικές αποδείξεις

Οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές αγορές αξίας ίσες με το 30% του εισοδήματός τους και να ελέγξουν αν έχουν συγκεντρώσει τις σχετικές ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος αποκλειστικά και μόνο από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες από συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να πληρώσουν περισσότερο φόρο κινδυνεύουν όσοι δεν αγγίξουν τον στόχο του 30%. Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι που δεν καταφέρουν το 2022 να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, κινδυνεύουν με την επιβολή πέναλτι φόρου 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν, στις φορολογικές δηλώσεις που θα γίνουν για τα εισοδήματα του 2022.
Για παράδειγμα, αν κάποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα 15.000 ευρώ οι ελάχιστες ηλεκτρονικές δαπάνες που θα πρέπει να εμφανίσει είναι 4.500 ευρώ. Αν συγκεντρώσει 3.500 τότε θα πληρώσει πρόστιμο 22% επί των 1.000 ευρώ της διαφοράς, κάτι που συνεπάγεται σε επιπλέον φόρο 220 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να διαπιστώσουν μέσα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις συναλλαγές που έχουν κάνει και εάν καλύπτουν τον στόχο του 30%.
Συγκεκριμένα, η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, σχολές χορού.

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Σημειώνεται πως στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Προηγούμενο άρθροΜουντιάλ 2022: Η Αργεντινή στον τελικό με «περίπατο» κόντρα στην Κροατία
Επόμενο άρθροΚρήτη: Αίσιο τέλος για την 4χρονη που κατάπιε φυστίκι-Βγήκε από τη ΜΕΘ